Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Το πρόσωπο της ήττας βλέπει ο Ερντογάν στη Συρία – Απώλειες στον...

Το πρόσωπο της ήττας βλέπει ο Ερντογάν στη Συρία – Απώλειες στον τουρκικό στρατό και προέλαση των δυνάμεων Άσαντ

272

Τo πρόσωπο της ήττας βλέπει ο Ερντογάν τις τελευταίες ώρες στη Συρία, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί τζιχαντιστές σύμμαχοι του δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον στρατό του Άσαντ. Οι απώλειες των τουρκικών δυνάμεων αρχίζουν να παίρνουν διαστάσεις καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 33 Τούρκων στρατιωτών, μετά από αεροπορική επίθεση, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές αυτοί ξεπερνούν τους 45 και οι τραυματίες τους 100.

Ο μεγαλοϊδεατισμός του Τούρκου προέδρου και το όραμα για τη νέα οθωμανική αυτοκρατορία τον έχουν εγκλωβίσει στη Συρία, όπου έχει βρει απέναντί του και τον μέχρι πρότινος σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν που υποστηρίζει τον κυβερνητικό συριακό στρατό και τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Τουρκία είναι μάλιστα μπροστά σε μια διπλή ήττα τόσο σε διπλωματικό όσο και κυρίως στρατιωτικό επίπεδο καθώς μετά τη Συρία έχει εμπλακεί και στην Λιβύη, όπου τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνουν για τον Ερντογάν και τους επιτελείς του.

Οι ήττες αυτές οδηγούν την τουρκική κυβέρνηση και σε σπασμωδικές κινήσεις στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού το οποίο όπως έχει αποδείξει ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως όπλο κατά το δοκούν. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες από την γείτονα κάνουν λόγο για εντολή της κυβέρνησης στις δυνάμεις ασφαλείας να μην σταματούν τους πρόσφυγες-μετανάστες από το να φύγουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ε.Ε., με προφανή στόχο να πιέσει για βοήθεια και αποφάσεις για την Συρία, την οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να εγκαταλείψει με σκυμμένο το κεφάλι.

Στο πλευρό του Ερντογάν προσπαθεί να σταθεί η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς θέλει να εκμεταλλευτεί την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας και να επαναποκτήσει τη σχέση που είχε πριν από΄το άνοιγμα του Ερντογάν προς τον Πούτιν.

Όσον αφορά τα γεγονότα του μετώπου ο Συριακός στρατός υποστηριζόμενος και από την ρωσική αεροπορία προελαύνει σε όλη την επαρχία Ιντλίμπ με σκοπό να αποκτήσει και πάλι την κυριαρχία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κυριαρχία που είχε περάσει σε ένα βαθμό στην Τουρκία για κάποιους μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν οι συριακές δυνάμεις καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο όλης της χώρας τους, αυτό θα σημάνει την λήξη της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, καθώς θα έχει εξουδετερωθεί η ισλαμική αντιπολίτευση, που παίρνει βοήθεια από τον Ερντογάν και στην οποία έχουν ενταχθεί τζιχαντιστικές ομάδες που ανήκαν στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τις επόμενες ώρες αναμένεται να τρέξουν με ακόμα πιο γρήγορη εξέλιξη και αυτό γιατί η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα διέξοδο απέναντι και στην απόφαση του Πούτιν που δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο στον Ερντογάν για να κινηθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σχόλια Facebook