Αρχική EDITORIAL Το “μετέωρο βήμα” για Τραμπ και Ερντογάν…

Το “μετέωρο βήμα” για Τραμπ και Ερντογάν…

163

Παρατηρούμε όλοι μας, αν όχι με αγωνία, τουλάχιστον με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα βήματα του «σουλτάνου» Ερντογάν στην Μέση Ανατολή με την εισβολή στην Συρία, μια εισβολή που φέρει ξεκάθαρα την σφραγίδα της έγκρισης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η εισβολή αυτή, που έχει ως στόχο επίσημα να φέρει την «ειρήνη» στην περιοχή και ανεπίσημα να κάνει μια εκκαθάριση του κουρδικού στοιχείου, το οποίο εδώ και χρόνια η Τουρκία δεν μπορεί να νικήσει, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει «μετέωρο βήμα» τόσο για τον πρόεδρο της Τουρκίας, όσο και για τον ομόλογό του των ΗΠΑ.

Για τον Ερντογάν γιατί μια πιθανή αποτυχία ή αν θέλετε μια επιτυχία των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, μπορεί να αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα στο γόητρό του αλλά και σε αυτό του τουρκικού μιλιταρισμού, που είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, με κάθε τρόπο και σε κάθε περιοχή γύρω από την γειτονική μας χώρα.

Επίσης, ήδη αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Τραμπ που πήρε την απόφαση να βοηθήσει τον Ερντογάν χωρίς να υπολογίσει συμβούλους και συνεργάτες, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των ΗΠΑ έναντι συμμάχων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών όπως οι Κούρδοι, τους οποίους ξαφνικά αφήνει στα χέρια του Ερντογάν.

Ο κ. Τραμπ έχει καταφέρει να εξαφανίσει με την ενέργειά του αυτή τις όποιες διαφορές υπήρχαν ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουπλικάνους, καθώς απ’ ότι φαίνεται ενώνονται κατά της έγκρισης που έδωσε στον Ερντογάν,  με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με τέτοιο αριθμό Γερουσιαστών που θα σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να θέσει βέτο.

Οι εξελίξεις, πολύ κοντά μας, αναμένονται ραγδαίες και το γεωπολιτικό σκηνικό ρευστό, με όλους να δείχνουν ενάντιοι στην τουρκική κίνηση. Ιδιαίτερα το Ισραήλ που έχει κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία η οποία πλησιάζει περισσότερο κοντά του, η Ρωσία που δεν θέλει κανέναν άλλο στην επικράτεια του Άσαντ και είναι παράλληλα έτοιμη να εκμεταλλευτεί το λάθος Τραμπ με τους Κούρδους, η Ευρώπη που βλέπει πλέον ξεκάθαρα, άσχετα εάν δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν, η Αίγυπτος που επίσης έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν αλλά ακόμα και το Ιράν.

Σχόλια Facebook