Αρχική ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Θωρακίζονται οι ένοπλες δυνάμεις με άμεσα και μακροπρόθεσμα προγράμματα εξοπλισμών

Θωρακίζονται οι ένοπλες δυνάμεις με άμεσα και μακροπρόθεσμα προγράμματα εξοπλισμών

95

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές Ελλάδας και Γαλλίας για την ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής μηχανής με τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα Rafale, για ανταλλακτικά για το πολεμικό ναυτικό και για την αναβάθμιση των φρεγατών του Π/Ν τύπου Meko καθώς και για την πρόταση που έχει κατατεθεί από την γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών για την αγορά από την Αθήνα δύο φρεγατών Belharra στην τιμή των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είναι πιθανό να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σύντομα. 

Μάλιστα σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την ομόλογο του της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Στη συζήτηση των δύο τέθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και το θέμα της αγοράς 18 μαχητικών Rafale, καθώς αυτά μπορούν να παραδοθούν άμεσα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και να είναι σε θέση μάχης μετά από διάστημα περίπου ενός έτους, αφού πρώτο προηγηθεί εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών της Π.Α. 

Τα αεροσκάφη αυτά θα προσφέρουν, όπως και τα Mirage, συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας έναντι της Τουρκίας, η οποία έχει πάρει το δρόμο της συνεχούς προκλητικότητας, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στην Ελλάδα η οποία πρέπει να είναι έτοιμη και ενισχυμένη για να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκριπίδα. 

Η κυβέρνηση έχει, με εισήγηση των αρμοδίων στελεχών του ΓΕΕΘΑ και των τριών όπλων που έχουν μελετήσει τις άμεσες ανάγκες της χώρας μας σε εξοπλισμούς, αποφασίσει να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις για την θωράκιση της χώρας με ταυτόχρονη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Επίσης γίνεται συζήτηση για άμεση αγορά νέων βλημάτων για τις πυραυλακάτους του ΠΝ καθώς και τους υπερσύγχρονους πυραύλους Meteor, Mica NG και τα βλήματα ASTER 30 και SCALP NAVAL.

Η πρώτη είναι η άμεση ενίσχυση του εξοπλισμού της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού της χώρας με αγορά αεροσκαφών και πλοίων, καθώς και με εξοπλισμό για τον στρατό ξηράς. Δεύτερον η άμεση πρόσληψη 5 με 6.000 επαγγελματιών οπλιτών και εξειδικευμένων στελεχών χειρισμού σύγχρονων οπλικών συστημάτων και τρίτον η ενεργοποίηση εκ νέου της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, καθώς και ανεξαρτησία σε πολλούς τομείς, κυρίως αυτούς που έχουν να κάνουν με την παραγωγή στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, καθώς και τη συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα με την κατασκευή μέρους αεροσκαφών στην Ελλάδα και πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. 

Οσον αφορά στην αγορά οπλικών συστημάτων εκτός από τη Γαλλία θα υπάρξει ενίσχυση και με αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, με πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών F35, μέσω ενός πιο μακροπροθέσμου προγράμματος στο οποίο προβλέπεται και η αγορά πλοίων και εξοπλισμού του στρατού ξηράς από τις ΗΠΑ, ενώ κανένας δεν πρέπει να ξεχνά και την αναβάθμιση των 85 από τα F16 που έχει ήδη η χώρα μας. 

Το όλο σχέδιο που θα ανακοινωθεί αναλυτικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την όσο το γρηγορότερο ενίσχυση της άμυνας της χώρας και σε δεύτερο χρόνο, με σύμμαχο και την οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, να θωρακιστεί η χώρα μας σε τέτοιο βαθμό που η αποτροπή κάθε τουρκικής πρόκλησης θα θεωρείται δεδομένη. 

Σχόλια Facebook