Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ Σε πρώτο πλάνο από την κυβέρνηση η παραγωγικότητα σε αγροτική ανάπτυξη, ναυτιλία...

Σε πρώτο πλάνο από την κυβέρνηση η παραγωγικότητα σε αγροτική ανάπτυξη, ναυτιλία και τουρισμό – βολές της αντιπολίτευσης

270

Της Άννας Στεργίου

Ζητήματα παραγωγικότητας τέθηκαν επί τάπητος στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τους κατηγόρησαν ότι ουσιαστικά προαναγγέλλουν έργα και που έχουν γίνει και νοιάζονται να δώσουν τα πάντα στους ιδιώτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι παραγωγικών υπουργείων και κυβερνητικοί βουλευτές έθεσαν το πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα κινηθούν, αξιοποιώντας, όπως ειπώθηκε,  τα κοινά αγαθά αλλά συμπράττοντας με τους ιδιώτες και δίνοντας  αναλυτικά στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι έτσι ώστε να πάρει μπροστά ο μοχλός της ελληνικής οικονομίας. 

Κατά τ΄άλλα κυριάρχησαν οι βολές άμεσες κι έμμεσες για το θέμα των Πρεσπών, των πρωτογενών πλεονασμάτων και του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές, που πρόκειται να συμβούν επισημαίνοντας ότι  το υπουργείο δεν έχει συνομιλητή με τους αγρότες –έχουν καταργηθεί ΠΑΣΕΓΕΣ , ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ- και άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει κι ιδιωτικό ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ. 

Ταυτόχρονα υποστήριξε πως θα εργαστεί για το θέμα των ελληνοποιήσεων, δίνοντας μήνυμα και προς τις βιομηχανίες, να είναι σύννομες,  διότι αναμένεται αλλαγές και των προστίμων. Έδωσε έμφαση στον τομέα του περιβάλλοντος και την αειφορία, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, δίχως κοινοτικούς πόρους. Εξήγησε πως στόχος είναι ανάπτυξη των μεγεθών της αγροτικής οικονομίας , που είναι σήμερα κοντά στο 6%  και στην ευφυή γεωργία. 

«Είναι στόχος μας αυτό το 6% του ΑΕΠ να μεγαλώσει και σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία η οποία δίδεται στα αγροτικά προϊόντα μέσα από την τυποποίησή τους, τη βιομηχανία τροφίμων, αυτό φτάνει στο 20 – 23% του ΑΕΠ». 

Εξήγησε πως είναι μείζον το ζήτημα της οργάνωσης των παραγωγών και τόνισε πως υπάρχουν ζητήματα αλληλοκαλύψεων κι αδράνειας στο θέμα τους ελεγκτικού μηχανισμού. «Σεβόμαστε πάρα πολύ και αγαπάμε την ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία τροφίμων. Είναι κομμάτι του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Θέλουμε να τη στηρίξουμε αλλά θα υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομιμότητας ειδικά στα θέματα αυτά των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού.  Να είμαστε όλοι συνεννοημένοι ότι γνωρίζουμε. Κι επειδή γνωρίζουμε θέλω από εδώ να πω ότι θα ζητήσουμε απόλυτη συμμόρφωση. Δεν θα υπάρξει έκπτωση ως προς αυτό».

Για τον ΕΛΓΑ ανέφερε πως «οι αγρότες δικαίως ζητούν από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικό το σύστημα και έχουν ρυθμιστεί αυτά που απαιτούνται να καταβάλουν – αυτό το 4% – και το καταβάλουν, να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις πλήρως και στην ώρα τους. Δεν έχει συμβεί αυτό. Στις προγραμματικές δηλώσεις της  προηγούμενης κυβέρνησης μίλαγαν, τότε, για καθυστερήσεις δύο ετών. Οι καθυστερήσεις παραμένουν στα δύο χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία όμως του ΕΛΓΑ έχουν επιδεινωθεί. Είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε όπως έχουμε πάρει εντολή και με τη χρησιμοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης». 

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ελληνικό νηολόγιο τονίζοντας ότι θα δοθεί εφεξής βάρος στην εκπαίδευση στη ναυτιλία και στη δημόσια και στην ιδιωτική αλλά και το θέμα των παραχωρήσεων των λιμανιών.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ αυξήθηκε θεαματικά ο τουρισμός, τα οικονομικά έσοδα παρέμειναν καθηλωμένα κι απέδωσε την άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στη συγκυρία.  Υποστήριξε πως θα υπάρξει μέριμνα για τον τουρισμό εμπειρίας, κάτι που έχουν ζητήσει κι οι ξενοδόχοι, προκειμένου ν΄αυξηθούν τα έσοδα και τόνισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές,  λόγω του ψηφιακού τουρισμού και στον τομέα των επενδύσεων. 

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «ευχολόγιο» τα μέτρα. Ο αναπληρωτής τομεάρχηςΑγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης μίλησε για το γεγονός ότι ο νέος υπουργός δεν αναφέρθηκε διόλου στο ζήτημα του κόστους παραγωγής. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νομιμοποιείται να φέρει ιδιωτικό ασφάλιστρο, γιατί προεκλογικά μιλούσε για αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ αλλά όχι για ιδιωτική ασφάλιση. Σφοδρή κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης άσκησε κι η Ολυμπία Τελιγιορίδου, τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κάλεσε να μην υπάρχει συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία μίλησε το αλαλούμ, που συνέβη στο τωρινό ΠΑΑ και στις πολιτικές που οδήγησαν σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος, λόγω της αύξησης των συντελεστών, αλλά και στο θέμα των ελληνοποιήσεων, που παραμένουν μάστιγα για τους αγρότες.

Επίθεση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ευάγγελος Αποστόλου, τονίζοντας ότι είχε κατατεθεί και μίλησε για το αφορολόγητο όριο των αγροτών. Είχε προηγηθεί η αναφορά του κ.Βορίδη, ότι απουσίαζε από τις προγραμματικές δηλώσεις Αποστόλου η λέξη «ανάπτυξη». Ο πρώην υπουργός Αγρτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 1,3 δις πρόστιμα κι 1,3 δις ευρώ από καταλογισμούς, υποστήριξε ότι πάρθηκαν μέτρα για τη διαφάνεια. Υποστήριξε ότι μειώθηκαν πρόστιμα και καταλογισμοί κοντά στο μισό, χωρίς να πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες κι υπεραμύνθηκε για θέματα ρυθμίσεων για το γάλα με τον νόμο για την αναγραφή της προέλευσής του.

Αλλαγές, που έχουν να κάνουν, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, προανήγγειλε κι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσηςμίλησε για τα βήματα που θα γίνουν σε ό, τι αφορά στις επενδύσεις.

Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε θετικά εφαρμόζοντας κατά γράμμα προεκλογικές δεσμεύσεις και μάλιστα νωρίτερα.  Σημείωσε πως το κρατικίστικο παραγωγικό μοντέλο έχει φτάσει στα όριά του και χαιρέτισε την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει και να πατάξει τις ελληνοποιήσεις. 

Δριμεία κριτική για τα αγροτικά πεπραγμένα αλλά και για το αγροτικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Μάκης Βορίδης και το θέμα της CETA έκανε ο Κωνσταντίνος Χήτας, βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης από την Ελληνική Λύση,  ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα αγροτικής εκπαίδευσης,ελληνοποιήσεων και μάρκετινγκ, σπόρων και σημείωσε πως πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές, ακολουθώντας παραδείγματα Ολλανδών, Νεοζηλανδών κ.ά.

Σχόλια Facebook