Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Σε ετοιμότητα οι Ε.Δ. μετά την έκδοση Navtex της Τουρκίας για σεισμικές...

Σε ετοιμότητα οι Ε.Δ. μετά την έκδοση Navtex της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελορίζου

30

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μετά και την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex (από σήμερα και έως τις 2 Αυγούστου) για σεισμικές έρευνες από το «Ουρούτς Ρείς»σε περιοχή νότια του Καστελορίζου και ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κρήτη, εντός της Ελληνικής, Κυπριακής και Αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Πλοία του στόλου μας που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή παρακολουθούν τις όποιες κινήσεις γίνονται από την απέναντι πλευρά, όπως και στο Πεντάγωνο, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση, διατυπώνοντας την έκδηλη αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε κάθε περίπτωση.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων έρχεται σε μια στιγμή που η προκλητικότητα τους βρίσκεται στο ζενίθ μετά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δείχνοντας περίτρανα ακόμα και σε αυτούς που αμφισβητούσαν τα λεγόμενα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι αποτελούν το μόνιμο ταραξία στην νοτιανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας ένα κλίμα αστάθειας με επιθετικές ενέργειες εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, δύο χωρών μελών της Ε.Ε. και παρεμβαίνοντας στρατιωτικά στη Συρία και την Λιβύη στο πλαίσιο των νεοθωμανικών ονείρων του δικτάτορα Ερντογάν.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί, πέραν του στόλου, και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλα σημεία, παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς που συνεχίζει να προκαλεί και με υπερπτήσεις αεροσκαφών της πολεμικής της αεροπορίας πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Εκτός από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρακολουθούν τις εξελίξεις και υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ενιαίας στήριξης και ομοψυχίας απέναντι στην τουρκική θρασύτητα και προκλητικότητα, δείχνοντας ότι εάν και εφόσον οι Τούρκοι προχωρήσουν στην προκλητική ενέργεια που περιγράφεται στη navtex που εξέδωσαν, θα λάβουν την απάντηση που πρέπει ακόμα και με τη χρήση των στρατιωτικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί προς εφαρμογή από το ΓΕΕΘΑ.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επικράτηση της ειρήνης σε όλη την ευρύτερη περιοχή, όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές, κυβερνητικές και της αντιπολίτευσης,  όμως τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και θα απαντήσει. Αυτό έχει τονιστεί από την κυβέρνηση τόσο προς την αμερικάνικη πλευρά, όσο και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δείχνει μια τρομερή χαλαρότητα απέναντι στην Τουρκία και στην αποθράσυνση της.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτό τον Ευρωπαϊκό εφησυχασμό  αποτελεί η Γαλλία η οποία στέλνει κοντά στις ακτές της Λιβύης το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», ενώ και η Αίγυπτος είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία τζιχαντιστικές δυνάμεις επιτεθούν στον άξονα της Σύρτης.

Σχόλια Facebook