Αρχική ΡΟΗ Σ. Τσιόδρας: “Εάν εφησυχάσουμε ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα”

Σ. Τσιόδρας: “Εάν εφησυχάσουμε ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα”

297

Την αισιοδοξία του για την πορεία της Πανδημίας στη χώρα μας, με βασική προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας,  Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όμως προειδοποίησε λέγοντας ότι «εάν εφησυχάσουμε τότε ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα». Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας για το θέμα:

«Εγώ βλέπω την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, με μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Εάν προσέξει κανείς ακόμα και τα νούμερα των εργαστηριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα θετικά που βγαίνουν, θα δει κάποια μικρά αισιόδοξα μηνύματα.

Αυτά δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Πρέπει να μας επιβεβαιώσουν μέσα μας, την αίσθηση ότι αυτό που κάνουμε δουλεύει, ότι υπάρχει μια πραγματικά βραδεία αύξηση.

Ενδεχομένως εάν συνεχίσουμε έτσι, με αυτή την καλή στρατηγική, την καλή συμμόρφωση, να έχουμε και μείωση αργότερα. Αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς. Φυσικά από εμάς εξαρτάται και το εάν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα.

Έτσι όπως πάμε, νομίζω αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι επαναξιολογούμε την κατάσταση κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και προχωράμε ανάλογα. Εγώ να πω ότι είμαι χαρούμενος, αλλά ας το κρατήσω μέσα μου προς το παρόν. Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Νομίζω σιγά–σιγά όπως προχωράμε, είμαστε χαρούμενοι.

Αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Και αυτό το έχω ξαναπεί, το είπα και χθες. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον ιό και την πορεία των μέτρων που μέχρι τώρα είναι επιτυχής, κατά τη γνώμη μου την ταπεινή, να μας κάνει να εφησυχάσουμε, γιατί θα μας διαλύσει, θα μας διαλύσει γρήγορα.

Και εγώ δεν θέλω να δω στην Πατρίδα μου, και φαντάζομαι όλοι οι συμπολίτες και φυσικά όλο το επιτελείο που κάνει έναν τρομακτικό αγώνα – είναι άνθρωποι που κάποια στιγμή πρέπει να αναφερθούν ονομαστικά ένας προς ένας, ελπίζω στο τέλος της επιδημίας αυτής – να απογοητευτούν, επειδή κάποιοι από εμάς απερίσκεπτα και αλόγιστα είπαμε «τέλειωσε». Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρχει η μέση και θα υπάρξει και η αρχή του τέλους και το οριστικό τέλος.

Τα φάρμακα. Είδατε, η επιστήμη κάνει προσπάθειες. Ήδη οι μελέτες των πειραματόζωων οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ανθρώπους, θα πρέπει να ελεγχθούν κλινικά με τους κανόνες της επιστήμης, μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ καλύτερα φάρμακα από αυτά που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας.

Το εμβόλιο θα περπατήσει αργά ή γρήγορα και πρέπει να έχουμε μέσα μας και μια αισιοδοξία. Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτά τα μέτρα είναι που μας σώζουν. Σώζουν ζωές κάθε μέρα».

Σχόλια Facebook