Αρχική ΘΕΜΑΤΑ Προχωρά η θωράκιση των Ε.Δ. και της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Προχωρά η θωράκιση των Ε.Δ. και της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

149

Οι εξελίξεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο και η όλο και αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, που δεν δείχνει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, οδηγούν αναγκαστικά τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι μόλις βγήκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, στην ενίσχυση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, προκειμένου να είναι σε θέση, από μόνη της, όπως και θα είναι την κρίσιμη ώρα, όταν και όποτε έρθε αυτή, να μπορέσει με ισχυρή δύναμη αποτροπής να διατηρήσει την Ειρήνη στην περιοχή.

Στο τραπέζι λοιπόν του ΥΕΘΑ έχουν μπει σχέδια ενίσχυσης με φρεγάτες, μαχητικά 5ης γενιάς F-35, υπερσύγχρονα drones, τορπίλες νέας τεχνολογίας, αλλά και προηγμένα συστήματα αντίμετρων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Για το θέμα αναμένεται να γίνουν συζητήσεις στο άμεσο μέλλον κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού τόσο με τον ομόλογό του του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη τον περασμένο Οκτώβριιο υπήρξε υπογραφή προσυμφώνου για την αγορά δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Bellharra, οι οποίες θα βοηθήσουν το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας να διατηρήσει την υπεροχή του έναντι της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα, ενώ στο σχεδιασμό είναι για αργότερα και η απόκτηση άλλων δύο. Μάλιστα οι δύο πλευρές κάνουν συζητήσεις γύρω από το αίτημα της Ελλάδας για εξτρά εξοπλισμό των φρεγατών αλλά και για τον τρόπο αποπληρωμής του υψηλού κόστους απόκτησής τους, αλλά και για το ενδεχόμενο δανεισμού κάποιων πλοίων μέχρι να είναι έτοιμες οι φρεγάτες.

Η κρίση άφησε τη χώρα μας αρκετά πίσω από την Τουρκία στους εξοπλισμούς, γεγονός που τώρα τρέχει να αποκαταστήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό γίνεται σχεδιασμός και για πιθανή αγορά αεροσκαφών 5ης γεννιάς F35, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου σμήνος, που μαζί με τα F16 τα οποία θα αναβαθμιστούν αλλά και τα Miraz που αποτελούν μεγάλο μπελά για την τουρκική αεροπορία, να υψώσουν ένα γερό δίχτυ ασφαλείας πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας μας, καθώς όπως φαίνεται αυτή είναι και η μόνη γλώσσα, δηλαδή η ισχυρή δύναμη, αποτροπής που μπορεί να βάλει πραγματικό φραγμό στην αποθράσυνση του καθεστώτος Ερντογάν.

 Ένας ακόμα τομέας στον οποίο η χώρα μας θέλει να μπει είναι αυτός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Για το θέμα αυτό γίνονται ήδη συζητήσεις με το Ισραήλ για την απόκτηση δύο UAVs τύπου Heron, ενώ υπάρχουν επαφές και με τους Αμερικανούς για την απόκτηση δύο ή τριών UAVs MQ9.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν για όλα τα παραπάνω ουσιαστικές επαφές και αποφάσεις προκειμένου να ενισχυθεί στο επίπεδο που απαιτείται η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, για να θωρακίσει τα συμφέροντά της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα δικαιώματά της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγιο.

Ταυτόχρονα γίνονται και διπλωματικές κινήσεις συνεργασίας με Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο και Αίγυπτο για την δημιουργία ενός μπλοκ που θα σταθεί απέναντι στην Τουρκία, ενώ θα προχωρήσει και ο καθορισμός των οικονομικών ζωνών τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία, ενώ θα προωθηθεί και ο καθορισμός με την Κύπρο, έτσι ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όχι να προσπαθεί να «βάλει πόδι» στην Ευρώπη και τα συμφέροντά της αλλά και στην Βόρειο Αφρική με παρέμβαση στη Λιβυή, τύπου Συρίας.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια Facebook