Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Παιδεία: Το μεγαλύτερο ζητούμενο και στην εποχή μας…

Παιδεία: Το μεγαλύτερο ζητούμενο και στην εποχή μας…

346

Του Νίκου Κυρίτση


Παιδεία: λέξη μικρή, λέξη απέραντη, λέξη χιλιοειπωμένη, λέξη αιματοβαμμένη. Πόσες φορές από την πρώτη στιγμή που καταλάβαμε τον εαυτό μας δεν ακούσαμε γύρω μας να χρησιμοποιείται η λέξη Παιδεία; Τόσες φορές που φαντάζει από νωρίς στο μυαλό μας ως μια λέξη ιερή και γι’ αυτό δυσπρόσιτη και άφθαστη.

Πολλοί εκείνοι που ευαγγελίζονται ότι είναι οι αρμόδιοι να παρέχουν Παιδεία. Πολλές όμως και συνεχείς και οι απογοητεύσεις μας στο διάβα της ζωής από την εμπιστοσύνη μας σ’ αυτούς. 

Τι είναι όμως Παιδεία; 

Δύσκολο και αιώνιο το ερώτημα. Ιδρώνει το μυαλό και η ψυχή μας να το απαντήσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Παιδεία είναι η συνδετική έννοια που μας συνδέει και με τον εαυτό μας και με το περιβάλλον, κοινωνικό και φυσικό. Πολύ συχνά ταυτίζουμε την Παιδεία με την εξειδικευμένη κατάρτιση σ’ ένα τομέα πχ «αυτή διαθέτει μουσική Παιδεία». 

Παιδεία όμως είναι όχι η κατάρτιση αλλά η συνείδηση της σημασίας και της ωφέλιμης χρήσης της κατάρτισης σ’ ένα τομέα.

Πολλά γύρω μας «κακώς κείμενα» θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και να εξηγηθούν μέσα από το πρίσμα της Παιδείας. 

Τι να πρωτοαναφέρουμε: 

Η συμπεριφορά μας στους δρόμους, η παντελής έλλειψη πολιτικού πολιτισμού, η απροσωπία στις σχέσεις, ο τρόπος που τρώμε, ο τρόπος που ερωτευόμαστε, η στάση μας απέναντι στην κάθε είδους διαφορετικότητα , ο χλευασμός και η υποτίμηση μας απέναντι στη φύση…

Ο δρόμος προς την Ιθάκη μας είναι μακρύς, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιθάκη υπάρχει. Η αρχή της απαιδευσίας μας έγκειται στην υποστήριξη της άποψης ότι η Παιδεία είναι κάτι ιδανικό και ανεφάρμοστο.

Η ανθρώπινη φύση είναι συμβατή με την έννοια της Παιδείας. Πρέπει απλά να την αφήσουμε να βρει τον δρόμο προς αυτήν.

Ο ρόλος μας ως γονείς, δάσκαλοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εργοδότες, σύζυγοι είναι να δείξουμε σε κάθε νέο άνθρωπο που συναναστρέφεται μαζί μας ότι ο δρόμος για την παιδεία είναι ανηφορικός αλλά η θέα όταν φτάσεις στην κορυφή ξεκουράζει την ψυχή σου για πάντα. 

Παιδεύομαι σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου και μόνο έτσι μπορώ να γνωρίζω και τους γύρω μου. 

Παιδεία… λέξη μικρή, λέξη απέραντη, λέξη θηλυκού γένους. 

Άρα, λέξη που αξίζει να την ερωτευτούμε.

Ο Νίκος Κυρίτσης είναι Κλασσικός Φιλόλογος και Διευθυντής του Φροντιστηρίου Μ.Ε. «Κυρίτσης», το οποίο βρίσκεται στην Ηλιούπολη, Κυπρίων Ηρώων 4                                                                                     

                                                               

Σχόλια Facebook