Αρχική ΘΕΜΑΤΑ Ο “ΟΦΘΑΛΜΟΣ” μας προτρέπει: ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ…

Ο “ΟΦΘΑΛΜΟΣ” μας προτρέπει: ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ…

266

Εάν η λέξη «ανωκύκλωση» σας ακούγεται κακόηχη και μάλλον άγνωστη, εάν η λέξη «upcycling” σας μπερδεύει ή σας θυμίζει ποδηλασία προς τα πάνω, τότε σκεφτείτε τι μπορεί   να κρύβει η λέξη επαναχρησιμοποίηση.

Στην περίπτωση μας , η επαναχρησιμοποίηση αφορά σε ένα υλικό το οποίο είναι εκεί για να το βλέπουμε : τους διαφημιστικούς μουσαμάδες οι οποίοι μας περιτριγυρίζουν, είτε ως λάβαρα στους στύλους των δρόμων , όταν διαφημίζουν την επόμενη συναυλία που θέλουμε να παρακολουθήσουμε, είτε ως ντεκόρ σε διάφορα συνέδρια ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι μουσαμάδες λοιπόν φτιάχνονται από σύνθετο υλικό  το οποίο δύσκολα ανακυκλώνεται, σίγουρα δεν μπορεί να ανακυκλωθεί στην Ελλάδα. Είναι όμως αδιάβροχο, ανθεκτικό και πολλές φορές ευχάριστο στην όψη καθώς για λόγους καλής προβολής οι απεικονίσεις έχουν χρώματα, σχέδια, όμορφα γραφιστικά κ.λ.π.

Η χρήση τους είναι προφανώς παροδική και μετά τι?

Πολύ απλά πετιούνται.Ισως κάποιες φορές θα «ντύσουν» ένα υπόστεγο ή θα καλύψουν τα ξύλα που έχουμε στην αυλή για να μην βρέχονται. Εκατοντάδες τόνοι εκ των πραγμάτων, καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και μετά από πολλές δεκάδες χρόνια, θα αποσυντεθούν.

Είναι κι αυτά, στην πράξη, πλαστικά μίας χρήσης.

Αυτό είναι το σύνηθες και όχι ιδιαίτερα ευχάριστο κομμάτι της ιστορίας. Όμως κάπου εδώ , έρχεται μια διαφορετική ιδέα.

Τα υλικά αυτά μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν τσάντες για ψώνια, τσάντες ώμου, σακίδια, θήκες για κινητά τηλέφωνα, φάκελοι συνεδρίων, μέχρι και γλάστρες. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, στο οποίο τα απορρίμματα μιας δραστηριότητας αποκτούν μια νέα μορφή και χρήση.

Αντικείμενα  χρηστικά, όμορφα και μοναδικά, το καθένα τους, καθώς το κάθε «ύφασμα» , ο κάθε μουσαμάς, είναι μοναδικός και τα σχέδια στα αντικείμενα δεν είναι σχεδόν ποτέ τα ίδια.

Αλλά το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται εδώ. Τα αντικείμενα αυτά, ράβονται στο χέρι από πρόσφυγες ράφτες, οι οποίοι  με τον τρόπο αυτό βγάζουν τα προς το ζην και υποστηρίζουν την καλύτερη κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ετσι λοιπόν γεννήθηκε το ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ.

ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ  για τα υλικά, καθώς μεγαλώνει το χρόνο ζωής τους που υπό άλλες συνθήκες καταλήγουν άδοξα στα σκουπίδια.

ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ για τους συνανθρώπους μας , οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας και αναζητούν τα νέα «πατήματά» τους σε έναν νέο για αυτούς  τόπο.

Αυτήν την χειροπιαστή ιστορία με περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις άκουσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας οπτικών «ΟΦΘΑΛΜΟΣ» και πρότειναν στο UPCYCLING LAB της  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, να δημιουργήσει με διαφημιστικούς μουσαμάδες της αλλά και τυπωμένα φωτογραφικά έργα τέχνης,  μια σειρά θηκών για γυαλιά  και τσάντες τα οποία και διατίθενται στα καταστήματα της ομώνυμης αλυσίδας. Κι όπως φαίνεται, έχουν κερδίσει την αισθητική και χρηστική εκτίμηση των πελατών.

Τα αντικείμενα αυτά θα έχουν την τιμητική τους στην ERGO MARATHON EXPO καθώς , ο Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός, υπήρξε η αφορμή για την δημιουργία του ΑΣΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ.

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΟΦΘΑΛΜΟΣ»

Σχόλια Facebook