Αρχική ΡΟΗ Νέα τουρκική πρόκληση με Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρείς στην Ελληνική...

Νέα τουρκική πρόκληση με Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρείς στην Ελληνική υφαλοκριπίδα

60

Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει το μελάνι» των αποφάσεων της συνδιάσκεψης κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία και η χώρα-ταραξίας της ανατολικής Μεσογείου, προκαλεί ξανά εκδίδοντας Navtex, σύμφωνα με την οποία βγάζει και πάλι το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρείς» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, τορπιλίζοντας ουσιαστικά την διαδικασία αποκλιμάκωσης και των διερευνητικών συνομιλιών που επρόκειτο να ξεκινήσουν.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα τουρκική Navtex το «Ορούτς Ρέις» θα πραγματοποιήσει έρευνες απο σήμερα 12 Οκτωβρίου  και έως τις 22 του Οκτωβρίου, νότια του Καστελόριζου και συγκεκριμένα στα 7,5 χιλιομετρα απο την Μεγίστη.  

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως και το οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, παρακολουθώντας την κατάσταση μετά και την έκδοση της συγκεκριμένης Navtex, περιμένοντας να δουν εάν και εφόσον η Τουρκία θα βγάλει το ερευνητικό της σκάφος από την βάση του στην Αττάλεια, γυρίζοντας στην κατάσταση έντασης που υπήρχε πριν από την συνδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε., γεγονός που αυτή τη φορά μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτη για την Τουρκία και τους υποστηρικτές της εντός της Ε.Ε., την επιβολή κυρώσεων.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στη νέα τουρκική πρόκληση και εξέδωσε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας, στην οποία αναφέρει:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της».

Σχόλια Facebook