Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Νέα εποχή, νέα κατάσταση

Νέα εποχή, νέα κατάσταση

374

Του Στράτου Ιωακείμ,

Με τα «έξυπνα» κινητά να έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια και το ίντερνετ να «τρέχει« όλο και γρηγορότερα πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες έχουν αλλάξει. Μία από αυτές είναι και ο τρόπος που διαβάζουμε τις ειδήσεις. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες εφαρμογές μας έδωσαν τη δυνατότητα για ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο ακόμα και αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά από την «καρδιά» των γεγονότων. Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια μεταφέροντας ειδήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη και η δημοσιογραφία των πολιτών -που εξελίχθηκε και δυνάμωσε μέσα από το διαδίκτυο- μας έδωσε μια άλλη ματιά για το πώς βλέπουμε τις ειδήσεις. 

Η αλματώδης άνοδος της τεχνολογίας έγινε το σκαλοπάτι για να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που ενημερωνόμαστε όμως οι παγίδες που κρύβονται είναι μεγάλες και ο αναγνώστης θα πρέπει να έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά προκειμένου να μην πέσει θύμα παραπληροφόρησης. 

Οι ψεύτικες ειδήσεις «fake news» αυξάνονται συνεχώς και ο όγκος των πληροφοριών είναι τόσο μεγάλος που γίνεται δύσκολη η σωστή διαχείριση της πληροφορίας. 

Την ίδια ώρα, η είδηση έγινε -περισσότερο από ποτέ- εμπόρευμα στα χέρια επιχειρηματιών που ουδεμία σχέση είχαν με την ενημέρωση ενώ οι πολιτικοί συνεχίζουν να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη κοινή γνώμη άκομψα και πολλές φορές με αθέμιτους τρόπους.

Σε αυτές τις συνθήκες, κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να μεταφέρει με αξιοπιστία την είδηση ενισχύοντας τον πλουραλισμό, θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. 

Μια διαφορετική μέρα για τον τρόπο που διαβάζουμε τις ειδήσεις είναι καλοδεχούμενη.  

Σχόλια Facebook