Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

27

Ντόμινο εξελίξεων έχουμε στην Μέση Ανατολή μετά την αμερικάνικη επιχείρηση για την “εκτέλεση” του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε την ενίσχυση των δυνάμεων της στην περιοχή με αποστολή 3.000 επιπλέον στρατιωτών οι οποίοι θα περιφρουρούν αμερκάνικες εγκαταστάσεις που πιθανόν να αποτελέσουν στόχο των Ιρανών που ορκίζονται εκδίκηση, ενώ την ίδια ώρα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη κυριολεκτικά την ανάσα.

Η ενέργεια των Αμερικανών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τεχεράνη και στους υποστηρικτές της, ενώ μέτρα πέρνουν οι χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, στο οποίο επέστρεψε εσπευσμένα από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, η Σαουδική Αραβία η οποία είχε δεχθεί επίθεση σε πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις πριν από περίπου δύο μήνες αλλά και οι υπόλοιπες γειτονικές χώρες του Ιραν.

Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε από την πλευρά του ότι η ενέργεια αυτή των ΗΠΑ για την οποία έδωσε την εντολή, έγινε προκειμένου να γλιτώσει και όχι να ξεκινήσει έναν πόλεμο, ενώ μίλησε και για τον θαυμασμό του για τον λαό του Ιραν, τονίζοντας ότι στόχος του δεν είναι η ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν αλλά να σταματήσει η κυβέρνησή του τις επιθετικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ.

Όλοι τώρα περιμένουν το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην σκακιέρα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ιράν καθώς στην Τεχεράνη ορκίζονται απάντηση-εκδίκηση και στην άλλη πλευρά οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή για να αποτρέψουν πιθανά κτυπήματα.

Σχόλια Facebook