Αρχική ΘΕΜΑΤΑ Μάσκα – Οδηγίες χρήσης: Πως και πότε μας προστατεύει σωστά

Μάσκα – Οδηγίες χρήσης: Πως και πότε μας προστατεύει σωστά

527

Από την Δευτέρα 4 Μαΐου μπαίνει και τυπικά η μάσκα στη ζωή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα με την άρση των μέτρων και την επιστροφή σε μια διαφορετική κανονικότητα από αυτήν που είχαμε πριν από την πανδημία. Πως όμως χρησιμοποιείται η μάσκα και πως μας προστατεύει; Ας δούμε πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα μας. 

Η απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται σωστά. Μας προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια, όπως ο Covid 19, τον οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου.

Οι οδηγίες εφαρμογής και αφαίρεσης της μάσκας

 • Πρώτα προχωράμε στην επιλογή του σωστού μεγέθους μάσκας καθώς πρέπει να καλύπτει πλήρως την μύτη, το στόμα έως και κάτω από το πηγούνι μας και σε πλάτος που να πλησιάζει αρκετά προς τα αυτιά μας. 
 • Πριν από την εφαρμογή της μάσκας πρέπει πάντα να προηγείται πλύσιμο το χεριών μας με ενδελεχή τρόπο. 
 • Στη συνέχεια προχωράμε στην εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο μας έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι όπως αναφέραμε και πιο πριν και να έχουμε την αίσθηση της σταθερότητας στο πρόσωπο μας και χωρίς κενά. 
 • Σημαντικό είναι να πιέσουμε το μεταλλικό στοιχείο  στη ράχη της μύτης μας, προκειμένου να μην φεύγει και μένει ακάλυπτη η μύτη μας. 
 • Ασφαλίζουμε τη μάσκα περνώντας τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά μας. 
 • Σημειώνεται ότι μετά την την τοποθέτηση της μάσκας αποφεύγουμε την επαφή μαζί της με τα χέρια μας, χωρίς να εφαρμόσουμε πρώτα την υγιεινή των χεριών μας, για παράδειγμα με απολυμαντικό πριν και μετά την επαφή.
 • Όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε τη μάσκα πιάνουμε μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, που περιβάλλουν τα αυτιά μας και την αφαιρούμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αφαίρεση της μάσκας.
 • Ακολούθως απορρίπτουμε τη μάσκα μας στον κάδο πιάνοντας την μόνο από τα κορδόνια ή από τους ελαστικούς βρόγχους. Δεν πετάμε τη μάσκα μας στο δρόμο, προστατεύουμε την γενικότερη υγιεινή.  
 • Στη συνέχεια απολυμαίνουμε ή πλέον τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, προσέχοντας να μην αγγίξουμε το πρόσωπο μας πριν από το πλύσιμο των χεριών μας. 
 • Προσοχή: Η μάσκα μιας χρήσης δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιεί σε καμία περίπτωση. 

Πως είναι η μάσκα μας και τα στρώματα από τα οποία αποτελείται

 • Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμού και για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε και να την τοποθετούμε σωστά. 
 • Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

 • Όσον αφορά στις επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες, αυτές πρέπει να εφαρμόζονται και να αφαιρούνται με την ίδια διαδικασία και να πλένονται στους 60 βαθμούς και πλέον και μετά να σιδερώνονται.
 • Προτιμότερο είναι να έχουμε περισσότερες από μια καθώς ενδέχεται μέσα στην ημέρα να μας χρειαστούν.

Σχόλια Facebook