Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ σε σύγκρουση…

ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ σε σύγκρουση…

210

Της Άννας Στεργίου (annastergiou11@yahoo.com)

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εκλογών δεν διέλυσε το ΚΙΝΑΛ αλλά σίγουρα δεν το δικαίωσε. Η προεκλογική περίοδος συνοδεύτηκε από την απομάκρυνση Βενιζέλου, ο οποίος διεκδικούσε για τον εαυτό του την έδρα του Επικρατείας ενώ η Φώφη Γεννηματά την έδωσε στον Γιώργο Καμίνη. Προηγουμένως είχε δυναμιτιστεί για διάφορους λόγους η συνεργασία Φώφης – Θεοδωράκη και στη συνέχεια με τη ΔΗΜΑΡ, όπου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος βρέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός Τουρισμού. 

Είναι αλήθεια είναι πως κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ περίμεναν «προσχώρηση» στη ΝΔ είτε παίρνοντας υπουργεία είτε στηρίζοντας. Άλλοι φαντάζονταν ότι ο  Αλέξης Τσίπρας θα πάει σπίτι του, στο 3% κι ο κόσμος θα επιστρέψει με δάκρυα στα μάτια, όπως συνέβη με τα τενεκεδάκια. Αυτή τη στιγμή, όμως τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει για τη Φώφη Γεννηματά, η οποία συγκράτησε τις φυγόκεντρες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν κατόρθωσε να μπετονάρει. Ήδη δυο στελέχη της, το ένα άλλοτε κορυφαίο, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Λίνα Μενδώνη, γνωστή από άλλες θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Πολιτισμού είναι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.   

Η έξοδος Μαλέλη ήταν μία συνέχεια όλης αυτής της περιπέτειας του ΚΙΝΑΛ. Τα όσα συνέβησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνουν πως η κυριαρχία της Φώφης Γεννηματά, ανεξάρτητα από τη στήριξή της από στελέχη αυτή τη στιγμή, που έχουν λόγους να μη θέλουν το καινούργιο, είναι σε αποδρομή. 

Η κατάσταση δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Δριμεία κριτική έγινε από στελέχη, τα οποία βλέπουν να παγιοποιείται το ΚΙΝΑΛ ως ένα μικρό κόμμα, το οποίο όλοι το ορέγονται κυρίως για να του πάρουν στελέχη.  Γνωστά στελέχη, που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε δύσκολες στιγμές βρέθηκαν σπίτι τους κι η χάραξη πολιτικής γραμμής παραμένει ζητούμενο, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, πήρε ήδη το όπλο του, τονίζοντας πως δεν ήταν ιδανικό το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ άνω του 31% και το ΚΙΝΑΛ στο 8%. 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση του τέως αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τονίζει ότι έμεινε μόνος του να παλεύει με τα θηρία, ανεβάζοντας το ποσοστό του κόμματος, το οποίο όμως λόγω εκλογικού νόμου, τον άφησε έξω από τη Βουλή.  

«Προσωπικά ήμουν μόνος επισκεπτόμενος τα 14 νησιά της Δωδεκανήσου. Έτσι, καίτοι πήραμε το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της κρίσης των τελευταίων ετών στα Δωδεκάνησα, το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ήταν ανέκαθεν από τους ανθρώπους που είχαν ευρύτερες συμπάθειες, του χώρου του ΚΙΝΑΛ και κύρος. 

Το παρασκήνιο λέει πως η Φώφη κρέμασε ολότελα τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην υπουργό Υγείας, ο οποίος είχε κορυφαίο ρόλο, ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να αποδείχτηκε πολύ σκληρή κι άντεξε τις συμπληγάδες του δικομματισμού, ανεβάζοντας οριακά το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ κι αντέχοντας την έξοδο Βενιζέλου. Όμως στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 έδειξε ταυτόχρονα και τα όρια του δικού της πολιτικού σύμπαντος. Κι όσο οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν ότι η δυνατότητα κυβερνησιμότητας είναι μακριά, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, το πουλόβερ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει να ξηλώνεται…

Σχόλια Facebook