Αρχική ΡΟΗ Καταιγιστικές εξελίξεις στο Αιγαίο με παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Καταιγιστικές εξελίξεις στο Αιγαίο με παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

35

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την έκδοση από την Τουρκία της Navtex για σεισμικές έρευνες νότια του Καστελορίζου, καθώς είχαμε παρέμβαση του Στειτ Ντιπάρτμεντ το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις οποίες ενέργειες στην περιοχή. Την ίδια ώρα υπήρξε επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον ομόλογο του των ΗΠΑ, Μάρκου Έσπερ στον οποίο τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.»

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική με το θέμα δημοσιογραφική ερώτηση είπε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή.»

Για το θέμα της επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ, το ΥΕΘΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα, 21 Ιουλίου 2020, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Δρ. Μάρκ Έσπερ (Dr. Mark Thomas Esper, U.S. Secretary of Defence), η οποία προγραμματίστηκε μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του κ. ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

O Υπουργός αρχικά ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό – τεχνικό τομέα.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη, αμοιβαίως επωφελών, συνεργασιών σε αμυντικο-τεχνικό τομέα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής».

Σχόλια Facebook