Ο Νίκος Δένδιας δεν “μάσησε” τα λόγια του και είπε τα πράγματα με το πραγματικό όνομα τους στη συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου

0

Του Γιάννη Γιαννόπουλου

Τα πράγματα με το όνομα τους, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην Άγκυρα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν “μάσησε” τα λόγια του και ανέφερε μια προς μια τις αίολες απαιτήσεις της Τουρκίας για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται υπό την συνεχή απειλή της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, ενώ ανέφερε τα πραγματική εικόνα για τις 400 παραβιάσεις του εναερίου χώρου πάνω από το έδαφος της χώρας μας και όχι στην οριογραμμή των συνόρων, για τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, για την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού και την επίθεση ουσιαστικά κατά της Ελλάδας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, για το πρωτοφανές Casus Belli με το οποίο μας απειλεί επίσημα και τέλος για την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, από δύο χώρες που δεν έχουν στην πραγματικότητα κοινά θαλάσσια σύνορα, γεγονός που μπορεί εύκολα να δει ο καθένας κοιτάζοντας απλά τον χάρτη.

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια ήταν ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρες είναι πλέον και στην τουρκική πλευρά οι ελληνικές “κόκκινες γραμμές” αλλά και η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των συνεχόμενων προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο κατά δύο χωρών μελών της Ε.Ε., από την Τουρκία.

Για πρώτη ίσως φορά και ελπίζουμε για πολλές από εδώ και πέρα στο μέλλον, η Ελλάδα αρθρώνει τον δικό της λόγο που συμπεριλαμβάνει ταυτόχρονα την αταλάντευτη στάση και αποφασιστικότητα με την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, γεγονός που για ευνόητους λόγους δυσαρεστεί την γείτονα, και η σταθερή πολιτική για την υπεράσπιση της Εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της χώρας μας, είναι το μόνο μέσο αντιμετώπισης της εδώ και πολλές δεκαετίες τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης του υφιστάμενου  status quo όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή μας, παρακολουθώντας τα παραδείγματα της Συρίας, του Ιρακ, της Λιβύης, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δια μέσου της οποίας προσπάθησε η Τουρκία του Ερντογάν να επιβληθεί στη Συρία, στην Αίγυπτο και σε χώρες των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, παράγοντας σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο και σαν τέτοιος πρέπει να στέκεται απέναντι στην Τουρκία, εάν θέλουμε την επικράτηση της ειρήνης, και αυτό γιατί διαχρονικά η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος και της αποφασιστικότητας και όχι αυτή της διαρκούς υποχωρητικότητας.

Σίγουρα, η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει και πρέπει να επιδιώκει τις συνομιλίες και τις καλές σχέσεις με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονες της, όμως δεν μπορεί να δέχεται και πολύ περισσότερο να ανέχεται απειλές ακόμα και για την άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και τον κάθε τουρκικό τσαμπουκά κάθε τρεις και λίγο.

Ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να πει τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα, χωρίς να “μασήσει” τα λόγια του. Μίλησε ξεκάθαρα για τις ελληνικές θέσεις και την τουρκική πολιτική πρακτική και δεν έκανε κάτι περισσότερο από το αυτονόητο. Όμως το γεγονός αυτό ξάφνιασε κάποιους, ακόμα και εδώ στο εσωτερικό της χώρας, καθώς μέχρι τώρα είχαμε δυστυχώς “συνηθίσει” να μην μιλάμε αλλά να ψελλίζουμε…

Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο