Μερικό άνοιγμα αγοράς και κοινωνίας με ζητούμενο την ατομική ευθύνη

0

Άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου και απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα, αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί στην κοινωνία μια ανάσα από την ασφυξία της πανδημίας, παρά τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το ζητούμενο σε αυτή την προσπάθεια ανοίγματος του lockdown είναι η ατομική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου και οι πολίτες γενικότερα, έτσι ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα αυτή τη φορά.

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα ανοίξουν με την χρήση των μεθόδων click away και click in shop, με βάση τις προσαρμογές που προβλέπονται από τα υφιστάμενα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού Παράλληλα από το Σάββατο 3 Απριλίου, και μόνο για τα σαββατοκύριακα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια μέσα στο αυτοκίνητο. Οι πολίτες προτρέπονται να αποφεύγουν γενικότερα περιοχές μαζικού συγχρωτισμού, καθώς η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγάλη.

Λιανεμπόριο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο λιανεμπόριο ανέφερε ότι επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού για διάστημα 3 ωρών συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με click away και η πώληση εντός καταστήματος επίσης με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 25τμ.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Όσον αφορά στις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. ‘Αρα από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και κυρίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ με μέτρο με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε λοιπόν από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που ούτως ή άλλως το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ευνοούν τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού».

Σχολεία

Για την λειτουργία των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων, μάλλον του Λυκείου, στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ (self test), ενώ προσέθεσε ότι θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο