1821 – 2021: Η Ελλάδα γιορτάζει

0

Πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν ενάντια στην κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία, λίγοι έναντι πολλών, άοπλοι έναντι πάνοπλων, χωρίς να σκεφτούν ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον. Με αποφασιστικότητα, πάθος και πόθο για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, επαναστάτησαν και πέτυχαν να κερδίσουμε ως Έθνος, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά την Ελευθερία. Η Ελλάδα και οι Έλληνες γιορτάζουμε σήμερα και τιμούμε τους χιλιάδες προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους στο σκοπό της Επανάστασης.
Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν σήμερα με την έπαρση της Σημαίας μας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τελετή η οποία ανοίγει και επίσημα το πρωί στις 8:00, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, κάτω βέβαια από τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά με την λαμπρότητα που πρέπει να εορταστεί η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, όπου θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψάλει τον εθνικό ύμνο η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
Στις 06:21 το πρωί, έγιναν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα. Στις 08.31 θα γίνουν άλλες 21 χαιρετιστήριες βολές και στις 18.41, επίσης 21 βολές.
Στις 08:30, θα γίνει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 09:20 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες, θα ακολουθήσει ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Η στρατιωτική παρέλαση

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στην Αθήνα που θα είναι το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, το πρωί θα πραγματοποιηθεί έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου τιμητικό άγημα Ευζώνων θα αποδώσει τιμές υπό την ερμηνεία του Εθνικού Ύμνου από την σοπράνο κ. Αναστασία Ζαννή.

Εν συνεχεία θα λάβει χώρα η Στρατιωτική Παρέλαση μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παρουσία της Πολιτειακής, Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας της Χώρας, καθώς και των επίσημων προσκεκλημένων.

Κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής Παρέλασης, άνωθεν της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν διέλευση σχηματισμοί Μαχητικών Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας (4 F-16, 4 M-2000/5, 4 F-4), της Αεροπορίας Στρατού (4 AH-64A, 4 AH-64D, 4 CH-47D, 2 NH-90, 4 UH-1H, 4 OH-58), του Πολεμικού Ναυτικού (2 SH-70, 1 P-3B), της Ελληνικής Αστυνομίας (1 EC-135, 1 BO-105), του Πυροσβεστικού Σώματος (2 AS-332 / BK-117), του Λιμενικού Σώματος (1 DAUPHIN), της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (4 F-16, 1 KC-135), της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας (4 RAFALE) και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (1 VOYAGER).

Ταυτόχρονα σχηματισμός 4 Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 θα διέλθει άνωθεν της πόλης της Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία θα διασπαστούν σε δύο ζεύγη πραγματοποιώντας πτήση άνωθεν των ακόλουθων δρομολογίων:

 • Καβάλα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Ορεστιάδα – Διδυμότειχο – Σουφλί – Αλεξανδρούπολη – Λήμνος – Λέσβος – Χίος.
 • Καστοριά – Ιωάννινα – Κέρκυρα – Πρέβεζα – Άκτιο – Μεσολόγγι – Λάρισα.

Επιπρόσθετα σχηματισμοί Ελικοπτέρων αποτελούμενοι από 4 AH-64A, 4 AH-64D και 4 OH-58 θα διέλθουν άνωθεν της Χαλκίδας και του Βόλου, καθώς και 4 Μαχητικά Αεροσκάφη M-2000/5 άνωθεν της Χαλκίδας.

Επιπλέον διελεύσεις από ζεύγη Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 θα πραγματοποιηθούν άνωθεν των ακόλουθων δρομολογίων:

 • Βόλος – Σκύρος – Ψαρά – Σάμος – Πάτμος – Κάλυμνος.
 • Χανιά – Κώς – Ρόδος – Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Άγιος Νικόλαος – Ηράκλειο – Ρέθυμνο.
 • Πάτρα – Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο – Αρεόπολη – Καλαμάτα – Πύργος – Ζάκυνθος – Κεφαλονιά – Άραξος.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται ελλιμενισμένες, χωρίς δυνατότητα επιβίβασης επισκεπτών λόγω της Πανδημίας Covid-19 , ως ακολούθως:

 • Φρεγάτες σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο και Μύκονο.
 • Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων βλημάτων σε Πειραιά, Καβάλα, Άγιο Ευστράτιο, Καστελόριζο.
 • Κανονιοφόροι σε Ψαρά, Λέσβο, Πάτμο, Ναύπλιο, Σύμη, Σούδα.
 • Παράκτια Περιπολικά σε Λέσβο, Ικαρία, Χίο και Κω.
 • Υποβρύχιο στη Κάσο.
 • Ναρκοθηρευτικά σε Πάτρα και Πύλο.

Τέλος ο πιλότος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας θα απευθύνει χαιρετισμό εν πτήσει.

Σκοπός των ανωτέρω εκδηλώσεων είναι να τιμηθούν οι αγώνες των προγόνων μας και ταυτόχρονα οι απανταχού Έλληνες να αισθανθούν υπερήφανοι για την ένδοξη ιστορία τους και να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα του Ελληνικού Έθνους.

 

Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο