Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα και οι αλλαγές που ισχύουν από αύριο Τσικνοπέμπτη και έως τις 16 Μαρτίου

0

Μια νέα πραγματικότητα ισχύει από αύριο καθώς η χαλαρότητα, η έλλειψη ελέγχου και ο ωχαδερφισμός που έχουμε ως λαός έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε στάδιο που εάν ξεφύγει επιπλέον δεν αποκλείεται να δούμε σκηνές Πορτογαλίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά είναι το τελευταίο στάδιο πριν από αυτό που κανένας μας δεν θέλει να δει με το σύστημα υγείας να έχει φτάσει στα όρια του.

Ας δούμε όμως τι ισχύει από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 6 το πρωί με την αναπροσαρμογή των μέτρων που ίσχυαν έως σήμερα:

Τα μέτρα και οι αλλαγές που ισχύουν

  1. Θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα ισχύονται για τα μηνύματα μετακίνησης και ιδιαίτερα για τα sms 2, 3, 4 και 6.
  • Στο sms 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά καθώς και στο sms 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών. Η μετακίνηση θα πραγματοποιείται πλέον μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και θα επιτρέπονται μόνο με πεζοπορία ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη την χώρα να στείλει κωδικό 6 και να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Στο sms 4 που αφορά την περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας,, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν εάν γινεται ορθή χρήση του sms.

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Όλο και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» καθώς η διασπορά στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη παρά τα μέχρι τώρα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε ότι λίγοι τα τήρησαν.

Στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, είναι πλέον η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη την χώρα κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο  «κόκκινο». Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί ως την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο», αυτή ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», πλέον αναπροσαρμόζεται και θα είναι από τις 7 το απόγευμα, αντί στις 6 το απόγευμα, ως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου λόγω μητροπολιτικότητας η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές, Δευτέρα έως Παρασκευή, διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Τι ισχύει για τον αθλητισμό

Σχετικά με τον αθλητισμό σημειώνεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, ισχύουν πλέον τα εξής:

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών, πρώτον των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας (Super League 1 και Super League 2), στα πρωταθλήματα της Α΄ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball League) και της Α΄ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyball League ανδρών) και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του έτους 2021

  • Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
  • Επίσης, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», σημειώνεται ότι επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Σημειώνεται ότι αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων.

Τι ισχύει στην Εκπαίδευση

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο», είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Χαρδαλια στην αυριανή Τσικνοπέμπτη, καθώς έκανε έκκληση για «να μην προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να πάμε σε φίλους και γνωστούς. Ας περάσουμε την ημέρα αυτή στο σπίτι μας, με την οικογένειά μας.

Γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση, σημαίνει αυτόματα και διακίνηση του ιού προς πολλούς άλλους. Για αυτό και ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μας φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο.»

Διαδηλώσεις και υπερμετάδοση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις που γίνονται και δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης, ενώ τόνισε πως το συνταγματικό δικαίωμα που υπάρχει γύρω από την διαμαρτυρία και την διαδήλωση ισχύει αλλά σε καιρό πανδημίας, όπως ανέφερε, πρέπει να τονιστεί η ευθύνη που υπάρχει:

«Βλέπουμε, δυστυχώς επίσης, και θέλω να το τονίσω, σε εποχές lockdown να γίνονται διαδηλώσεις που δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν σταματήσει και οι κάθε είδους εκδηλώσεις.

Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αλλά οι οργανωτές διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας, και πρέπει να τονιστεί αυτό, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στους διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους, την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Απέναντι στα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα, προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους».

Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο