ΗΠΑ: Εικόνες χάους με εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο – Επέμβαση της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς

0

Εικόνες χάους στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της χώρας την Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή οπαδών του νυν προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στην έδρα της Γερουσίας στο Καπιτώλιο την ώρα που γινόταν συνεδρίαση για την τυπική επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Νοεμβρίου.
Όλα άρχισαν από την διαδήλωση που διοργάνωσε ο Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος από το βράδυ των εκλογών έως τώρα ισχυρίζεται, χωρίς να προσκομίσει καμμία απόδειξη , ότι έγινε νοθεία στις εκλογές.

Οι οπαδοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο στο άκουσμα ότι ο Αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς αναγνώρισε το αποτέλεσμα, παρέκαμψαν τους αστυνομικούς φραγμούς και εισέβαλαν στο κτίριο φτάνοντας μέχρι την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση. Άμεσα αστυνομικοί με προτεταμένα τα όπλα φυγάδευσαν τους Γερουσιαστές και τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς καθώς και την επόμενη Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν τραυματισμοί, με σοβαρότερο έναν τραυματισμό μιας γυναίκας, που δέχθηκε σφαίρα στο στήθος, ενώ εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένας στο Καπιτώλιο και ο άλλος στα γραφεία του Ρεπουπλικανικού κόμματος στην Ουάσιγκτον.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε σε έντονο ύφος από τον Πρόεδρο Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ζητήσει από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται επίθεση.

Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμα του στο Twitter, αφού επέμεινε στα περί κλοπής στις εκλογές, ζήτησε από τους οπαδούς του να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους.
Αργά το απόγευμα οργανώθηκε από την αστυνομία και και την Εθνοφρουρά επιχείρηση ανακατάληψης του Καπιτωλίου με ρίψη δακρυγόνων και την είσοδο πάνοπλων ανδρών και γυναικών στο χώρο. Την ίδια στιγμή τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον με απόφαση της Δημάρχου της πόλης, ενώ πηγές υποστηρίζουν ότι ρεπουπλικάνοι Γερουσιαστές και Βουλευτές πιέζουν τον Πρόεδρο Τραμπ να παραιτηθεί καθώς εις βάρος όλων όσων υποδαύλισαν τα γεγονότα θα διεξαχθεί έρευνα και θα υπάρξουν διώξεις. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν διαδικασίες για την καθαίρεση του Τραμπ από την Γερουσία και να αναλάβει μέχρι τις 20/1 τα ηνία ο Αντιπρόεδρος Πενς ο οποίος και θα παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν.

Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο