ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

0

Του Αλέξανδρου Οικονομίδη, καθηγητή Γερμανικών 

Βρισκόμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προβλέπουν και τρίτο κύμα κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Πρόκειται ομολογουμένως για μία από τις πιο σκληρές προκλήσεις της ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια, ήδη πολλές χώρες του «ισχυρού» δυτικού κόσμου θρηνούν εκατόμβες θυμάτων και η λίστα φαίνεται να μην έχει τελειωμό.

Ας έρθουμε λίγο σε αυτή την μικρή χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, την χώρα στην οποία ζούμε.

Προσωπικά δεν θα σταθώ στις ευθύνες που βαραίνουν τους υπεύθυνους, τους έχοντες την εξουσία, ούτε θα προτείνω λύσεις, άσχετα από το τι πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει γίνει, άλλωστε δεν είμαι εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού, ούτε και θέλω να γίνω.

Θα σταθώ στο θέμα της νεολαίας, η οποία στοχοποιείται συστηματικά από τα ΜΜΕ ως υπεύθυνη για τη διασπορά του ιού.

Λόγω επαγγέλματος έρχομαι σε καθημερινή επαφή (έστω και διαδικτυακά) με μαθητές και μαθήτριες και διαπιστώνω ότι έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα από τους «σοφούς μεγάλους». Τηρούν όλα τα μέτρα και έχουν επίγνωση της κατάστασης στην πλειοψηφία τους.

Για αυτό θεωρώ το λιγότερο ανήθικη την επίθεση των ΜΜΕ και των «μεγάλων» στα παιδιά.

Στα παιδιά που βιώνουν μία κρίση που εμείς ως παιδιά δεν βιώσαμε. Δεν θυμάμαι κανέναν να μου απαγόρευε να βγω στα νεανικά μου χρόνια και να μου θέτει περιορισμούς όμοιους με αυτούς που έχουν επιβληθεί σήμερα. Παρόλο που στερούμε από τους νέους μια υγιή καθημερινότητα, αυτοί φαίνεται πως ανταποκρίνονται με ωριμότητα και καθαρό μυαλό.

Καθαρό μυαλό, το οποίο λείπει από τους «μεγάλους». Κάντε μία βόλτα σε κάποια λαϊκή αγορά και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Κάντε μία βόλτα έξω από καμιά εκκλησία και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Κάντε μία βόλτα στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Σας ενόχλησαν οι νέοι και δεν σας ενόχλησαν οι εικόνες των εκκλησιών με τους «πιστούς» να στριμώχνονται να γλύψουν 100 άτομα το ίδιο κουτάλι. Όπως και να το κάνουμε δεν είναι και η πιο λογική αντίδραση στην εποχή της πανδημίας. Και αν αρχίσει κάποιος τα περί πίστης θα του πω ότι η πίστη που νιώθει κάποιος μέσα του είναι σημαντικότερη από κάποιους τύπους.

Σας ενόχλησαν οι νέοι και δεν σας ενόχλησαν οι λαϊκές που οι μισοί έμποροι δεν φορούν μάσκα, ενώ οι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι πελάτες την φορούν είτε στο πηγούνι, είτε μόνο στο στόμα, είτε όπου αλλού τους βολεύει.

Σας ενόχλησαν οι νέοι και δεν σας ενόχλησε η απαξίωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει τιτάνια μάχη για να σώσει συμπολίτες μας, συχνά σε αντίξοες συνθήκες και με μισθούς πολύ κατώτερους από εκείνους ενός γραβατωμένου στελέχους.

Σας ενόχλησαν οι νέοι και δεν σας ενόχλησε η δική σας συμπεριφορά που την τελευταία ημέρα πριν το lockdown δημιουργήσατε το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο των τελευταίων 5 χρόνων στην Αθήνα, μπας και δεν ικανοποιήσετε την καταναλωτική σας μανία.

Σας ενόχλησαν οι νέοι και δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι το μόνο εφόδιο που πήραν αυτοί οι νέοι, αυτά τα παιδιά, από το υπουργείο Παιδείας ήταν οι γνωστές μάσκες-αλεξίπτωτα.

Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας και δείτε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι για τον άλφα ή βήτα λόγο τα λυσσασμένα ΜΜΕ αυτής της χώρας ψάχνουν κάποιο για να του ρίξουν την ευθύνη, την στιγμή που μετράμε πλέον δεκάδες και εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Και αυτός ο κάποιος αυτή την στιγμή είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Οι «μεγάλοι» ας ψάξουν να βρουν αλλού τις ευθύνες και καλού-κακού ας μουτζώσουν και τον εαυτό τους. Κάτω τα χέρια από την νεολαία.

Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο