Νέα τουρκική πρόκληση με έρευνες κοντά στο Καστελόριζο – Άμεση απάντηση από το ΥΠΕΞ και έκδοση ελληνικής NAVTEX

0

Στην έκδοση νέας προκλητικής NAVTEX προχώρησε η Τουρκία σήμερα, ανακοινώνοντας έτσι έρευνες από το «Oruc Reis» μέχρι και 6 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα το Καστελορίζου. Το καθεστώς Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις, δείχνοντας ότι μόνο η εφαρμογή πραγματικών κυρώσεων από την Ε.Ε. μπορεί να σταματήσει αυτή την προκλητική πολιτική, η οποία αποσταθεροποιεί γενικότερα την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλοντας την ενέργεια της Τουρκίας και παράλληλα η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε την ελληνική NAVTEX που ακυρώνει την τουρκική.

Η ανακοίνωση το Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.»

Η Ελληνική NAVTEX

Ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex η οποία χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, αναφέροντας ακόμα ότι ο σταθμός της Αττάλειας είναι μη εξουσιοδοτημένος για την έκδοση NAVTEX στην συγκεριμένη περιοχή, τονίζοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας. .

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

211130 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 711/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

  1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20, THAT REFERS TO ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA INCLUDING GREEK TERRITORIAL SEA, WHERE GREECE HAS THE EXCLUSIVE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES. THIS NAVTEX AREA ALSO OVERLAPS GREEK CONTINENTAL SHELF AND FALLS WITHIN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA WHERE IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES.
  2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA64-1460/20.
  3. CANCEL THIS MESSAGE 292059 UTC NOV 20.
Κοινοποίσηση

About Author

Αφήστε ένα σχόλιο