Μεγάλη συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου στο dday.gr για όλους και για όλα…

0

Έναν και πλέον χρόνο μετά τις Δημοτικές εκλογές που άλλαξαν τα πράγματα στη διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης ο πρώην Δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Βαλασόπουλος μιλάει στo dday.gr σε μια συνέντευξη ποταμό στον Γιάννη Γιαννόπουλο για όλους και για όλα. Για την ήττα και τις αιτίες της, για το έργο του στην πόλη, για την σημερινή διοίκηση, για την παράταξη του, για το πολιτικό του μέλλον και για πολλά ακόμα

 

Εκλογές – Αιτίες ήττας

Κύριε Δήμαρχε θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την άποψη σας για τα αίτια που οδήγησαν την παράταξη σας στην ήττα, μετά από εννέα χρόνια παρουσίας στη διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης. Ποιά οι ποιές ήταν οι αιτίες;

«Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι εκλογές έγιναν με απλή αναλογική. Πέρα από τις άλλες αιτίες για τις οποίες θα μιλήσουμε, η βασική ήταν αυτή. Αυτό δεν έγινε μόνο στην Ηλιούπολη, έγινε στην πλειοψηφία των Δήμων και είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 330 Δήμους της χώρας οι 240 περίπου άλλαξαν Δήμαρχο με την απλή αναλογική. Το γεγονός αυτό έδωσε λοιπόν την δυνατότητα σε αυτούς που είχαν υπέρμετρες φιλοδοξίες να φύγουν από τις μεγάλες παρατάξεις, να τις διασπάσουν και να αναγκάσουν στη δεύτερη φάση αυτόν που θα έβγαινε πρώτος να συνεργαστεί μαζί τους και έτσι άνοιγε μετά και ο δρόμος για την διεκδίκηση του Δήμου. Άρα ο πρώτος και βασικός λόγος ήταν η απλή αναλογική. Έχω την άποψη ότι εάν δεν υπήρχε το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα υπήρχε διάσπαση, όχι μόνο στην Ηλιούπολη αλλά γενικότερα πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο δεν θα το βλέπαμε.

Για τη δεύτερη αιτία χρειάζεται πρώτα να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. Εγώ κέρδισα τον Δήμο το 2010. Οι Ηλιουπολίτες ξέρουν πρώτα απ’ όλα ότι εγώ συγκρούστηκα όχι μόνο με τον Γιάννη Αναγνώστου που ήταν ο αντίπαλος μου την δεύτερη Κυριακή, αλλά με το τότε πανίσχυρο εσωτερικά στην παράταξη μας ΠΑΣΟΚ. Η διάσπαση είχε αρχίσει από τότε. Για όποιον θυμάται τότε είχαμε κατέβει δύο ψηφοδέλτια. Το ένα ήταν το επίσημο καθώς τότε υπήρχαν χρίσματα και ένα διασπαστικό, στο οποίο συσπειρώθηκαν πάρα πολλές δυνάμεις που έδωσαν μάχη για να κερδίσουν τις εκλογές, χωρίς όμως τελικά να το πετύχουν. Επιχείρησαν και το 2014 να κερδίσουν τις εκλογές χωρίς να το πετύχουν και πάλι και το 2019 βρήκαν τον Δούρειο Ιππο, βρήκαν τον σημερινό Δήμαρχο και μια παρέα που τον πλαισίωσε, η οποία είναι ετερόκλητη παρέα καθώς δεν προέρχεται μόνο από την δική μας παράταξη αλλά και από αυτήν του κ. Πανταζόπουλου με την στήριξη και του πρώην Δημάρχου Θεόδωρου Γιωργάκη, που έβαλε τον αδελφό του στο ψηφοδέλτιο. Όλες αυτές οι δυνάμεις συσπειρώθηκαν όχι με σκοπό να πάρουν τις εκλογές αλλά να πλασαριστούν σε μια καλή θέση και από εκεί και πέρα να συνεχίσουν την στρατηγική την οποία είχαν.

Το τρίτο βασικό στοιχείο ήταν η τεράστια αποχή την δεύτερη Κυριακή. Εγώ την πρώτη Κυριακή κέρδισα με περίπου 32%, δηλαδή 5 με 6.000 διαφορά στις ψήφους από τον δεύτερο. Δυστυχώς αυτοί που με ψήφισαν την πρώτη Κυριακή δεν ήρθαν όλοι στη δεύτερη. Επίσης, επειδή λόγω της απλής αναλογικής οι σύμβουλοι εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή και ήταν μόνο 13 στην παράταξη τη δική μας, όπως καταλαβαίνετε και κάποιοι από αυτούς, αλλά και από το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο δεν έτρεξαν για την δεύτερη Κυριακή γιατί δεν τους ενδιέφερε. Πολύ απλά σκέφτηκαν βγήκαν οι δεκατρείς, εμείς δεν έχουμε εκλεγεί και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην κινητοποιήσουν τον κόσμο τους, στοιχείο πάρα πολύ βασικό. Εκτός όμως από όλα αυτά τα οποία εγώ τα θεωρώ σημαντικά και κυρίαρχα, υπήρχαν και άλλες αιτίες μικρότερες. Το 2014, για να σας δώσω συγκριτικά κάποια νούμερα, τη δεύτερη Κυριακή η παράταξη η δική μας πήρε 18.000 ψήφους. Το 2019 τη δεύτερη Κυριακή πήραμε 12.000, δηλαδή μια διαφορά 6.000. Εκτός από αυτούς που δεν ήρθαν να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας το 2014, απλός κόσμος χωρίς κάτι επίσημο, ήρθε και ψήφισε με ένα λόγο. Αναγνώριζε από τη μία το έργο που έχουμε κάνει αλλά κυρίως δεν ήθελαν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην δεύτερη Κυριακή.

Η ιστορική εξέλιξη του Δήμου της Ηλιούπολης από το τότε που έγινε Δήμος το 1963 δείχνει ότι η Ηλιούπολη είναι μια περιοχή δύσκολη. Ποτέ και κανείς δεν παίρνει πάνω από 40%, ποτέ και κανείς δεν κερδίζει από την πρώτη Κυριακή. Άρα λοιπόν πρέπει να πας στη λογική της δεύτερης Κυριακής και των συμμαχιών. Αυτό δεν έγινε στη δεύτερη Κυριακή του 2019, γιατί θεωρήθηκε από τις άλλες παρατάξεις, και λογικά και εγώ αυτό θα έκανα, ότι ήταν ένας εσωτερικός εμφύλιος και έτσι το γεγονός αυτό δεν κινητοποίησε δυνάμεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ήρθαν να ψηφίσουν, απλά γιατί δεν τους αφορούσε πολιτικά. Γιατί εάν τους αφορούσε θα ερχόντουσαν να ψηφίσουν. Άρα είχαμε μια μεγάλη αποχή  τη δεύτερη Κυριακή, εκτός από τις δικές μας αδυναμίες αλλά και την σιγουριά ότι θα κερδίσουμε, καθώς όποιον και να ρώταγες σου έλεγε ότι ο Βαλασόπουλος είναι Δήμαρχος, δηλαδή υπέθεταν ότι δεν καλύπτεται μια διαφορά τόσων χιλιάδων ψήφων και όμως καλύφθηκε. Όλες οι συγκυρίες που έλεγες ότι θα μπορούσαν να συμβούν για να χάσει ο Βαλασόπουλος βγήκαν όλες.

Μήπως όμως και ο κόσμος ήθελε μια αλλαγή;

«Θα σας απαντήσω ευθέως γιατί είμαι πολύ ειλικρινής. Δύο τετραετίες στον Δήμο δεν κουράζουν το κόσμο και μάλιστα το σημαντικότερο όπλο σε εμάς ήταν το έργο μας. Μιλάμε για ένα έργο ασύλληπτο, τεράστιο από το 2010 έως το 2019. Όχι δεν νομίζω ότι ήταν η κούραση. Ήταν αυτές οι αιτίες που προανέφερα. Οι εκλογές απέδειξαν ότι δεν υπήρχε κούραση του κόσμου. Δεν χάσαμε εμείς καμία ψήφο, δηλαδή από το 2010 έως το 2019 η παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» έπαιρνε 31 με 32% την πρώτη Κυριακή.»

Ένα χρόνο μετά…

Αυτό λοιπόν ήταν το «μίγμα» που οδήγησε σε αυτήν την αλλαγή. Έναν χρόνο μετά τώρα από αυτήν την αλλαγή ποια είναι η άποψη σας για το έχει γίνει στην πόλη με έναν άλλον Δήμαρχο πλέον;

«Αν μου λέγατε για την επόμενη ημέρα δεν θα απαντούσα γιατί θα πρέπει όταν κερδίζει κάποιος τις εκλογές να τον αφήνεις να δουλέψει κιόλας. Χρειάζεται κάποιος χρόνος. Αυτό που αποδείχθηκε όμως τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που διοικούν τώρα τον Δήμο είναι οι άνθρωποι τους οποίους εγώ επέλεξα και έβαλα στο ψηφοδέλτιο και τους οποίους εγώ ανέδειξα και στην πόλη. Άρα τους ξέρω πολύ καλά και το έχω πει και το επαναλαμβάνω και τώρα ότι ήταν πάρα πολύ ανήθικο το παιχνίδι το οποίο παίχθηκε έξι μήνες πριν από τις Δημοτικές εκλογές και μάλιστα δεν υπήρχε και η ξεκάθαρη πολιτική στάση του ότι εμείς φεύγουμε γιατί διαφωνούμε πολιτικά αλλά βρήκαν να πούν, με την χρησιμοποίηση του όρου έκκνομες συμπεριφορές, πράγματα που είναι αστεία, και που αποδείχθηκαν έτσι και θα αποδειχθούν κιόλας.

Αυτοί οι άνθρωποι μάθανε λίγο αυτοδιοίκηση, δεν την γνωρίζαν την αυτοδιοίκηση και μάλιστα αποδείχθηκε ότι είναι κάτω του μετρίου αφού κέρδισαν τις εκλογές και ανέλαβαν την διοίκηση του Δήμου. Γιατί ξέρετε είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίζεις εκλογές αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να διοικείς μετά τον Δήμο,. Εγώ είμαι βαθειά απογοητευμένος έναν χρόνο μετά,  από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο. Κανένα. Δηλαδή δεν ανακοινώθηκε από αυτά τα οποία εγώ είχα σχεδιάσει και υλοποιούσα ή έχω υλοποιήσει, κανένα νέο έργο. Δεύτερον, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ίδια την διαχείριση του υφιστάμενου έργου. Η καθαριότητα, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός. Όλα αυτά έμειναν πίσω, όλα «κάτσανε» και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο και το βλέπει όλη η πόλη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Το χειρότερο για μένα πάνω απ’ όλα είναι ότι η πόλη μίκρυνε, γιατί μια πόλη για να σταθεί πρέπει να έχει όραμα, να έχει στρατηγική, να ξέρεις που την πας την πόλη. Όταν εγώ συζητούσα για τα μεγάλα έργα στην Ηλιούπολη, όπως για παράδειγμα η αστική σύραγγα της Ηλιούπολης, το δεύτερο αντιπλημμυρικό, γιατί η πόλη έχει ανάγκη από αυτό το αντιπλημμυρικό που πρέπει να ξεκινήσει. Όταν εγώ μιλούσα για τον ηλεκτροφωτισμό που θα φέρει εξοικονόμηση ενέργειας σε όλη την πόλη. Όταν μιλούσα για διαχείριση απορριμάτων με μια στρατηγική ανακύκλωσης, γιατί δεν φτάνει η Ηλιούπολη να αλλάξει μόνο τους κάδους. Πρέπει να εμβαθύνει στην ανακύκλωση, να μειώσει τα οργανικά απόβλητα και να προχωρήσει σε μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών έτσι. Όλα αυτά «κάτσανε». Δεν ακούστηκε τίποτα  για την αστική σήραγγα της Ηλιούπολης, για τον ηλεκτροφωτισμό, για την διαχείριση των απορριμάτων, για το αντιπλυμμηρικό έργο και πολλά άλλα που μπορώ να πω. Το συμπέρασμα είναι ότι η πόλη έμεινε με ανθρώπους που δεν ξέρουν να διαχειριστούν την καθημερινότητα, που δεν έχουν όραμα και στρατηγική για να οδηγήσουν την πόλη στη νέα εποχή του 21ου αιώνα. Η πόλη στον 21ο αιώνα πρέπει να είναι μια έξυπνη πόλη και όταν το ανακοίνωσα για πρώτη φορά ότι αυτός είναι ο στόχος κάποιοι με ειρωνευόντουσαν.»

Υπάρχουν πολλοί όμως που κατηγορούν και εσάς ότι πολλά από αυτά δεν τα προχωρήσατε. Τα εξαγγείλατε αλλά δεν τα προχωρήσατε.

«Ο ηλεκτροφωτισμός ήταν στην διαδικασία του διαγωνισμού. Οι κάδοι, 1.500 κάδοι στην διαδικασία διαγωνισμού. Για την αστική σήραγγα της Ηλιούπολης 15 εκδηλώσεις, 3 αναπτυξιακά συνέδρια και δεκάδες παραστάσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Εμείς πετύχαμε να ενσωματωθεί και σήμερα ανακοινώθηκε στο site του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι μέσα στα μεγάλα έργα τα οποία θα γίνουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι και η αστική σήραγγα Ηλιούπολης με την δυτική περιφερειακή. Ποια από τα έργα τα οποία εγώ ανακοίνωσα δεν ξεκίνησα να υλοποιώ και δεν πάλεψα; Και το αντιπλημμυρικό είναι αποκλειστικά δικό μας έργο και αυτό που ολοκληρώθηκε και αυτό που θα ξεκινήσει απ΄ότι λένε από την Περιφέρεια σε έναν μήνα. Περιμένουμε να το δούμε. Το τεράστιο έργο του Χαλικάκι που εντάχθηκε στο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το Χαλικάκι είναι μια περιοχή που εγκρίθηκε η αναπτυξιακή του διάσταση με  4 εκατομύρια ευρώ και προχωρούσαμε κανονικά στη δημοπρασία. Τι έμενε; Ένα πράγμα μόνο. Να γίνει παραχώρηση της χρήσης από την ΕΤΑΔ στον Δήμο. Επίσης ο παιδικός σταθμός που έχει γίνει παρέμεινε χωρίς να υλοποιείται και άλλα έργα που εμείς βάλαμε στις ράγες ή που σχεδιάσαμε.»

Θα μπορούσε όμως κάποιος από τη σημερινή Δημοτική Αρχή να πει ότι έπεσαν πάνω και στην πανδημία του κορονοϊού.

«Ναι, είναι μια αιτία. Όμως η πανδημία το κορονοϊού δεν αποκλείει την δυνατότητα ολοκλήρωσης μελετών. Εγώ δεν έχω δει μια μελέτη που να έχουν ολοκληρώσει. Ας μας πουν μια μελέτη που έχουν κάνει και η οποία προωθεί όλο αυτό τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην πόλη. Ξεχνάτε τι έλεγαν για παράδειγμα για την πλατεία της Αγίας Μαύρας; Ότι ο Βαλασόπουλος γέμισε τσιμέντο την περιοχή. Ας έρθουν να δουν τι πλατεία έχει γίνει. Ίσως η πιο ωραία πλατεία στην Ηλιούπολη. Υπάρχει ένα ουσιαστικότατο πισωγύρισμα, γιατί τα μεγάλα έργα που εμείς είχαμε δρομολογήσει, είναι όλα παγωμένα, ενώ δεν έχουμε δει και κάτι καινούργιο. Τίποτα. Και αυτά τα οποία υπάρχουν είναι αυτή τη στιγή κακοσυντηρημένα. Αυτή η ομάδα που κέρδισε τις εκλογές επαναλαμβάνω είναι μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που δεν γνώριζαν και ούτε γνωρίζουν και μέχρι σήμερα το τι σημαίνει διοίκηση σε μια πόλη.»

Ήταν όμως οι περισσότεροι συνεργάτες σας εννέα χρόνια;

«Ναι, βεβαίως αλλά εγώ ήμουν επικεφαλής, εγώ ήμουν υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου, εγώ ήμουν ο υπεύθυνος που έδινε τις αρμοδιότητες, εγώ ήμουν ο υπεύθυνος που επέλεγε κάποιους από αυτούς στη διοίκηση ανάλογα με τις δυνατότητες τους και οι οποίες δοκιμάστηκαν. Άλλο όμως να έχεις μια αρμοδιότητα και να είσαι καλός σε έναν τομέα και άλλο να έχεις την συνολική ευθύνη όλης της πόλης.»

Πολλοί είναι όμως αυτοί που λένε πως η Ηλιούπολη έχει μείνει πίσω σχετικά με τους όμορους Δήμους;

«Η Ηλιούπολη είναι η πρώτη πόλη της περιοχής. Η Ηλιούπολη έχει τόσο πολύ προχωρήσει, με τη δουλειά και της δικής μας διοίκησης αλλά και προηγούμενων. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν εγώ ανέλαβα τον Δήμο και μετά έκανα το σημαντικότερο που το ξεχνάνε όλοι. Ανέλαβα έναν Δήμο με ένα τεράστιο έλλειμα και παρέδωσα για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης έναν Δήμο με πλεόνασμα και προσέξτε αυτό έγινε στην εποχή των μνημονίων γιατί εγώ ανέλαβα το 2010. Μου είπατε πριν για την πανδημία και εγώ απαντάω ότι βεβαίως έχει παίξει ρόλο η πανδημία αλλά η πανδημία θα είναι ίσως για έναν χρόνο. Το χειρότερο ήταν η μνημονιακή πολιτική που είχα να αντιμετωπίσω εγώ από το 2010. Εγώ διοίκησα έναν Δήμο με τις μνημονιακές πολιτικές που μείωναν τους πόρους της αυτοδιοίκησης κατά 60% και παρέδωσα έναν Δήμο, λίγο πριν βγούμε από τα μνημόνια, με πλεόνασμα. Επίσης για τους άλλους Δήμους που λέτε, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ούτε χωροταξικά, ούτε αναπτυξιακά. Η Ηλιούπολη είναι μεγάλη πόλη έχοντας περίπου 150.000 κατοίκους, πραγματικό πληθυσμό όχι απογραφικό και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε αυτήν την πόλη είναι δεκαπλάσια από αυτά των άλλων Δήμων. Ας μου υποδείξει κάποιος μια παιδική χαρά από τις 33 που δεν αναπλάσαμε, ας μου υποδείξει κάποιος ένα πάρκο που δεν το αναπλάσαμε. Κάναμε παρεμβάσεις για τα σχολεία, για τα πάντα. Οι πλατείες ήταν «ξεχασμένες από τον Θεό», τις φτιάξαμε όλες. Την κεντρική πλατεία που είχε γεμίσει ποντίκια, την πλατεία Φλέμιγκ, την πλατεία της Αγίας Μαύρας, την πλατεία Σικελιανού και γενικά όλες. Και να κλείσω. Θέλω ένας Ηλιουπολίτης να βγεί και να πει που εμείς όλα αυτά τα 9 χρόνια που διοικήσαμε αφήσαμε κάτι πίσω. Πουθενά. Και δεν έχω μιλήσει για την κοινωνική πολιτική που ότι κάναμε εμείς εκεί τα αντέγραφαν όλοι οι όμοροι Δήμοι. Στον πολιτισμό, στον Αθλητισμό. Παντού κάναμε πράγματα.»

Το έργο στο Ελληνικό και η Ηλιούπολη

Έχουμε φτάσει κ. Βαλασόπουλε στο 2020, το έργο στο Ελληνικό έχει ξεκινήσει. Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Ηλιούπολη χρειάζεται παρεμβάσεις για να μην γίνει απλά ένα πέρασμα για το Ελληνικό. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

«Αν δείτε το πρόγραμμα μας από το 2010 η πρώτη μας επισήμανση είναι ότι η περιοχή θα αναπτυχθεί προς το Ελληνικό και γενικότερα το Λεκανοπέδιο θα αναπτυχθεί προς το Ελληνικό. Άρα η επένδυση του Ελληνικού έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της πόλης μας. Εμείς λοιπόν πρέπει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας για να δούμε σαν πόλη τι μπορούμε και τι πρέπει να κερδίσουμε από αυτή τη μεγάλη επένδυση. Εγώ έλεγα και το 2010 και το 2014 και το 2019 ότι ήμουν υπέρ της Επένδυσης , όμως η Αργυρούπολη και το Ελληνικό παίρνουν τα αντισταθμιστικά τους και σωστά τα παίρνουν, ο Άλιμος το ίδιο όπως και η Γλυφάδα, παρά τις εσωτερικές διαφορές των Δήμων μεταξύ τους. Η Ηλιούπολη τι παίρνει; Εγώ έλεγα και λέω ότι από την Ηλιούπολη θα περάσουν τόσο στη φάση της κατασκευής και μέχρι την ολοκλήρωση της πάνω από μισό εκατομμύριο οχήματα. Τι αντισταθμιστικά οφέλη έχει η πόλη μας από αυτό; Τίποτα. Αντίθετα κινδυνεύει να διαλυθεί, να διχοτομηθεί, να χάσει τον κοινωνικό της ιστό και να γίνει όπως είπατε ένα απλό πέρασμα των κατοίκων των βορείων προαστίων προς το Ελληνικό. Εμείς βάζαμε ως στρατηγική επιλογή και στις πρόσφατες εκλογές ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό εάν δεν ξεκινούσε πρώτα η δυτική περιφερειακή και η αστική σήρραγα Ηλιούπολης, Αυτό δεν το λέγαμε μόνο για να αποσυφορηθεί κυκλοφοριακά η πόλη αλλά για να μας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να γίνει μια μεγάλη ιστορική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, δηλαδή να προχωρήσουμε σε πλήρη ανάπλαση, σε πεζοδρόμηση και σε αναβάθμιση της με αυτόν τον τρόπο. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ηλιούπολη δεν είναι μια πόλη εμπορική, ούτε η Ηλιούπολη είναι μια πόλη βιομηχανική. Η Ηλιούπολη είναι μια πόλη σχεδόν αμιγούς κατοικίας και μόνο σε κάποια σημεία της υπάρχουν επενδυτικές δραστηριότητες.»

Ναι, αλλά η  Ηλιούπολη έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Έχει το βουνό της, έχει το ρυμοτομικό της σχέδιο και το περιβάλλον της τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να στηρίξουν τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητα στην πόλη, έτσι δεν είναι;

«Κοιτάξτε, για να γίνει αυτό πρώτα απ’ όλα πρέπει να δώσεις την δυνατότητα να αποσυμφορηθεί η πόλη από την κυκλοφορία που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Για να γίνει αυτό πρέπει να τελειώνουμε με την Κατεχάκη, η οποία πρέπει να πεζοδρομηθεί από τα σύνορα της Αργυρούπολης έως εδώ το κέντρο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνει η αστική σήραγγα της Ηλιούπολης. Δεύτερον πρέπει να συνδέσεις το βουνό με την πόλη, δηλαδή να κάνεις πράσινες διαδρομές, με παράλληλη επαναλαμβάνω λύση του κυκλοφοριακού. Για παράδειγμα κάνεις μια διαδρομή από την πλατεία της Αγίας Μαύρας που είναι στους πρόποδες του βουνού και η οποία πρέπει να φτάνει μέχρι την Πικροδάφνη. Έτσι αναβαθμίζεται η πόλη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Για το βουνό έχει γίνει ένα τεράστιο έργο μέσα από τον ΣΠΑΥ. Βρήκαμε στο βουνό πράγματα που ήταν στοιχειώδη και τα ανατρέψαμε όλα. Κάναμε περιβαλλοντικό κέντρο στο οποίο θα μπορούσαν οι μαθητές να εκπαιδεύονται για την χλωρίδα και την πανίδα. Δυστυχώς το σταμάτησαν. Από εμάς ήταν έτοιμο, είχαμε μάλιστα κάνει και συζητήσεις με το Δασαρχείο Πεντέλης, γιατί όπως γνωρίζετε ο Υμηττός δεν έχει δικό του Δασαρχείο και ανήκει σε αυτό της Πεντέλης. Ο χώρος που έχουμε εκεί επάνω έπρεπε να έχει γραφεία, εμείς είχαμε συμφωνήσει για κάτι τέτοιο και μετά το μόνο που έμενε ήταν να είχε ενεργοποιηθεί Δασαρχείο στον Υμηττό για το οποίο υπάρχει και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ξέρετε γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί; Γιατί πολύ απλά δεν βρίσκονται τέσσερις υπάλληλοι να τους πάρει το Δασαρχείο και να αρχίσει να λειτουργεί. Εμείς τους εξασφαλίζαμε και τα λειτουργικά και τον χώρο. Δεν μπορούσαμε όμως να προσλάβουμε προσωπικό για το Δασαρχείο. Και όχι μόνο αυτό, έχουν γίνει πολλά. Για παράδειγμα όλες οι δεξαμενές σε όλο τον Υμηττό και όχι μόνο στην Ηλιούπολη είναι μεταλικές.»

Ναι, αλλά στη μεγάλη τελευταία φωτιά που είχαμε στον Υμηττό υπήρχαν σωλήνες από πλαστικό που έλιωσαν. Δεν έπρεπε να έχουν ενδιαφερθεί γι’ αυτό οι Δήμοι και ο ΣΠΑΥ και να γίνεται σωστά η πυρόσβεση;

«Συμφωνώ, όμως εγώ μόλις είχα αναλάβει ως πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Όλα αυτά τα φτιάξαμε, επίσης δούλεψαν όλα τα μπεκ που είχε φτιάξει από πριν ο κ. Αναγνώστου και προσθέσαμε και άλλα. Έγινε ένα τεράστιο έργο και βέβαια κατεδαφίσαμε και τρία αυθαίρετα στα αστυνομικά και δύο αυθαίρετα δίπλα στην Αγία Μαύρα.»

ΚΥΤ και Κοιμητήριο

Ένα μεγάλο θέμα για την πόλη πολλά χρόνια τώρα που απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα είναι το ΚΥΤ σε συνδυασμό με την δημιουργία Κοιμητηρίου. Ποιά η άποψη σας για το θέμα;

«Η άποψη μου χρόνια τώρα ήταν καθαρή και την έχω πει πολλές φορές και δημόσια. Είχα πει ότι η Ηλιούπολη είναι από τους λίγους Δήμου που είναι όμοροι στον Υμηττό που δεν έχουν δικό τους Κοιμητήριο. Δεν είναι δυνατόν μια πόλη που ξεκίνησε ως πόλη των 10.000 κατοίκων με το υπάρχον Κοιμητήριο και έχει γίνει μια πόλη των 150.000 κατοίκων να έχει το ίδιο Κοιμητήριο. Είναι μεγάλη αναγκαιότητα η δημιουργία Κοιμητηρίου. Πού λοιπόν μπορούσε η Ηλιούπολη να έχει Κοιμητήριο; Για να είμαστε σοβαροί και λογικοί σε δύο επίπεδα θα μπορούσε να κινηθεί κάποιος στο θέμα αυτό. Η θα συμφωνούσε στη δημιουργία ενός Κοιμητηρίου εκτός Ηλιούπολης, εκτός Αργυρούπολης, όπως έχει γίνει για παράδειγμα μεγάλο διαδημοτικό κοιμητήριο στο Σχιστό από επτά Δήμους, και πιο συγκεκριμένα να γίνει στην περιοχή Βάρης-Βουλιαγμένης-Βούλας, ή να επιλεγεί ένας χώρος  στον Υμηττό για να γίνει δημοτικό Κοιμητήριο. Ποτέ εμείς δεν βάλαμε θέμα διαδημοτικού Κοιμητηρίου στην πόλη μας. Μόνο δημοτικού Κοιμητηρίου. Πού είναι λοιπόν αυτός ο χώρος; Μόνο στην περιοχή του ΚΥΤ γιατί είναι πολλά τα στρέμματα, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος τους καταλαμβάνει το ΚΥΤ και το υπόλοιπο είναι ελεύθερο. Ξεκινήσαμε λοιπόν τις διαπραγματεύσεις οι οποίες έγιναν τρεις φορές. Και στις τρεις φορές που εγώ πήγα απέτυχαν γιατί μου έβαλαν όρο να κάνουμε διαδημοτικό κοιμητήριο με τον Άλιμο, πράγμα που αρνήθηκα και δεύτερον για να μας δώσουν αυτόν τον χώρο των 30 με 40 στρεμμάτων, να αναβαθμιστεί η δυναμικότητα στο ΚΥΤ. Το γεγονός αυτό μας οδήγησε να σταματήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είπα ότι η πόλη μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος της ανάπτυξης, γιατί προηγουμένως μιλάγαμε για αντισταθμιστικά ωφέλη, όχι όμως να μας φορτώσουν και τον Άλιμο σε ένα διαδημοτικό Κοιμητήριο εκεί  αλλά και την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΥΤ. Άλλοι δηλαδή να παίρνουν ως Δήμοι τα μεγάλα αντισταθμιστικά ωφέλη από τη νέα διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και εμείς να είμαστε τώρα φορτωμένοι με την Κατεχάκη – μακάρι να γίνει η αστική σήραγγα Ηλιούπολης που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια – με ένα διαδημοτικό Κοιμητήριο και την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΥΤ. Μπορούν κάλλιστα ο Άλιμος να φτιάξει το δικό του κοιμητήριο στην περιοχή του Ελληνικού. Όσον αφορά το ΚΥΤ και την αύξηση της δυναμικότητας του, αν έχει σχέση με την επένδυση του Ελληνικού, που εγώ πιστεύω ότι έχει σχέση και το γνωρίζω πολύ καλά, τότε ας δεχθούν να κάνουν έναν υπόγειο ενεργειακό σταθμό μέσα στην επένδυση του Ελληνικού. Γιατί δεν το κάνουν; Εδώ τι λένε τώρα. Αφήστε μας να το φτιάξουμε, να το πάμε 400 κιλοβόλτ και μετά να το υπογειοποιήσουμε, που ούτε λεφτά έχουν για να το κάνουν αυτό. Εδώ όταν ζητήσαμε εμείς να υπογειοποιηθεί η υπάρχουσα εγκατάσταση, αρνήθηκαν κατηγορηματικά λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση ούτε αυτές τις δυνατότητες δεν έχουμε. Η δική μας θέση εκεί ήταν μόνο δημοτικό Κοιμητήριο δικό μας και όχι αύξηση του ΚΥΤ.»

Όλα αυτά συζητούνται τόσα χρόνια στα Δημοτικά Συμβούλια και ποτέ δεν έχουμε κατάληξη ή έστω ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες. Αυτό γινόταν και επί δική σας διοίκησης και γίνεται και τώρα. Ακόμα, αν δείτε και την διαδικασία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε δεκάωρες και ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας συνεδριάσεις και αέναες συνεχιζόμενες διαδικασίες.

«Σε όλη την Ελλάδα γίνεται έτσι και σε όλα τα Δ.Σ. Κατ’ αρχήν όλες οι συζητήσεις έχουν καταλήξει. Η πρώτη συζήτηση που έγινε για το ΚΥΤ κατέληξε με απόφαση στην οποία είπαμε ότι ο λαός της Ηλιούπολης δεν θα δεχθεί την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΥΤ. Αποφασίστηκε ομόφωνα απ’ όλες τις παρατάξεις ότι δεν θα δεχθούν την αναβάθμιση της δυναμικότητας του ΚΥΤ. Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση και υλοποιήθηκε. Για το Κοιμητήριο μπήκε τώρα το θέμα ξέρετε γιατί; Γιατί πολύ απλά έρχεται ο περιβαλλοντικός νόμος. Δεκάδες φορές έχει συζητηθεί το θέμα και είπαμε ότι πρέπει όλες οι δημοτικές παρατάξεις να κάτσουμε κάτω και να αποφασίσουμε τι θα γίνει με το δημοτικό Κοιμητήριο. Αλλά άλλο αυτό και άλλο πίσω από την πλάτη του Δημοτικού Συμβουλίου και του κόσμου να σχεδιάζουμετώρα και να συμφωνούμε με τον Άλιμο ότι εμείς θα σας δεχθούμε για να κάνουμε διαδημοτικό κοιμητήριο. Το ήξερε κανείς Ηλιουπολίτης αυτό; Έκανε ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αλίμου και είπε ότι εμείς θα κάνουμε διαδημοτικό Κοιμητήριο μαζί με την Ηλιούπολη στον Υμηττό. Τότε να πούμε εμείς ναι, να κάνουμε διαδημοτικό κοιμητήριο αλλά όλο το ΚΥΤ να το πάρουμε και να το μεταφέρουμε στον Δήμο Αλίμου. Όταν λοιπόν γίνεται μια επένδυση πρέπει να έχεις και εσύ τα αντισταθμιστικά σου ωφέλη. Ποια είναι τα αντισταθμιστικά μας ωφέλη ως  πόλη; Εγώ ρωτάω να μου πούν;»

Το αποθεματικό και οι παρεμβάσεις για στήριξη λόγω πανδημίας

Ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας και μέσα σε αυτή καθώς συνεχίζεται, είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης και η βοήθεια που πρέπει να προσφέρει η Δημοτική Αρχή για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας στην πόλη. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει από τον Δήμο μας για το θέμα αυτό;

«Όταν μου έλεγαν πολλοί επικριτικά ότι αφού έχεις 6 με 7 εκατομμύρια πλεόνασμα γιατί δεν τα παίρνεις για να κάνεις αυτό και το άλλο, τους απαντούσα ότι το αποθεματικό σε έναν Δήμο που είναι πλεονασματικός για πρώτη φορά στην ιστορία του πρέπει να υπάρχει στο Δήμο για τις έκτακτες ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι εάν εμείς ήμασταν σήμερα Δημοτική Αρχή, πέρα από τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία εγώ θεωρώ ότι όλα και σε σχέση με τις μεταρρυθίσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι σωστά,  θα παίρναμε συγκεκριμένες αποφάσεις στήριξης, τις οποίες τις ζητάνε τώρα τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος, όσο και όλοι οι επιχειρηματίες. Ποιές είναι αυτές; Εκτός από το γνωστό με την ευρύτητα του χώρου με τα τραπεζοκαθίσματα,θα αποφασίζαμε την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Την οικονομική ενίσχυση μέσω του συστήματος προμηθείων από τον Δήμο προς τις επιχειρήσεις, ανάλογα με το αντικείμενο τους, την επιδότηση των θέσεων εργασίας μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να στηριχθεί η πόλη. Αντίθετα μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, παρά μόνο τα μέτρα που αποφάσισε το κράτος μέσω του υπουργού Εσωτερικών του κ. Θεοδωρικάκου σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»

Έχει τη δυνατότητα η διοίκηση του Δήμου με βάση το αποθεματικό να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις;

«Βεβαίως και έχει. Αν δεν είναι επτά το αποθεματικό όπως το αφήσαμε εμείς θα είναι πέντε. Με πέντε εκατομμύρια ευρώ πάρα πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις και όχι μόνο ενισχύσεις από αυτά που αναφέραμε. Σίγουρα ο Δήμος θα είχε μια απώλεια εσόδων όμως ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση για να είναι κερδοφόρα, ο Δήμος υπάρχει για να επεμβαίνει και να λειτουργεί σαν καταλύτης στις κρίσιμες στιγμές της πόλης του.»

Ο Βαλασόπουλος, το μέλλον του στην πολιτική και η δημοτική παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη»

Μετά από τόσο χρόνια στην πολιτική μπορούμε να πούμε ότι ο Βασίλης Βαλασόπουλος έχει αποχωρήσει;

«Θα δούμε… Είναι νωρίς ακόμα για να το πούμε αυτό… Είναι ανοικτά τα ζητήματα όλα και σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε κεντρικό, θα δούμε…»

Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σας η κεντρική πολιτική σκηνή;

«Εγώ έτυχε να έχω μια παράξενη πολιτική πορεία. Ήμουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα μπορούσα να πάω για βουλευτής, όμως προτίμησα να έρθω στην πόλη μου να προσφέρω και να γίνω Δήμαρχος. Το αντίστροφο σ’ αυτή τη φάση είναι δύσκολο αλλά δεν το αποκλείω.Υγεία να έχουμε και θα δούμε…»

Τα δεδομένα στην παράταξη σας μπορεί να σας επιτρέψουν να συνεχίσετε με αυτή την παράταξη;

«Η παράταξη μας αυτή τη στιγμή περνάει δύσκολα. Είχαμε αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις, αλλά παραμένει δυνατή…»

Εσείς έχετε μείνει λίγο μακριά;

«Διακριτικά. Παραμένω πρόεδρος στην παράταξη και παρακολουθώ διακριτικά το τι γίνεται. Πιστεύω ότι αυτή η παράταξη έχει μια δυναμική και είναι στο χέρι των νέων παιδιών να την προχωρήσουν, όμως πρέπει να καταλάβουν ένα πράγμα. Ότι στην πολιτική τίποτα δεν χαρίζεται. Καμία θέση δεν χαρίζεται και ότι θέλει πολλή δουλειά για αν θέλεις τεθείς επικεφαλής μιας παράταξης, πρέπει να δουλέψεις, να δείς τον κόσμο, να δεις τους συλλόγους, να πας στα καφενεία, να είσαι πρώτος στο πρόβλημα της γειτονιάς και της περιοχής. Να δοκιμαστείς. Όλα τα παιδιά που ήταν στην παράταξη μάθανε το κομμάτι της διοίκησης του Δήμου όπως το μάθανε αλλά τους ξεκαθάρισα ότι η υποψηφιότητα δεν δίνεται απλώς με το να πει ο Βαλασόπουλος ότι θέλω τον τάδε ή τον δείνα για επικεφαλής της παράταξης. Πρέπει πρώτα απ’ όλα όποιος θα είναι αυτός να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Επίσης με την ευκαιρία θα ήθελα να πω κάτι που είχα πει και στο παρελθόν. Ότι κάθε Δήμαρχος θα πρέπει να έχει δύο τετραετίες, όχι παραπάνω και αυτό θα πρέπει να είναι νόμος. Εγώ φώναξα την παράταξη μου πριν τις εκλογές και τους είπα εγώ θέλω να αποχωρήσω , θέλει κάποιος από εσάς να αναλάβει κάποιος να είναι υποψήφιος και εγώ να τον στηρίξω; Όλοι, ακόμα και αυτοί που ετοίμαζαν τη διάσπαση, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, είπαν όχι Δήμαρχε κάτσε γιατί δεν θα συμφωνήσουμε με το πρόσωπο και θα γίνουμε τρία με τέσσερα κομμάτια και θα χάσουμε και τις εκλογές. Εγώ για αυτό κατέβηκα στις εκλογές. Δεν ήταν στόχος μου να πάω για μια ακόμα τετραετία. Εγώ είχα πει ότι το εντιμότερο απ’ όλα θα ήταν ένα συνέδριο της παράταξης ανοικτό.»

Κατεβήκατε στις εκλογές δηλαδή μόνο και μόνο για την παράταξη;

«Κοιτάξτε, όταν η απαίτηση της δημοτικής μου ομάδας και της παράταξης μου είναι να προσφέρω άλλη μια τετραετία γιατί δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες να γίνει μια αλλαγή , αυτό και έκανα. Γιατί  είμαι μικρός και μπορούσα να προσφέρω. Αν μου έλεγαν ότι Δήμαρχε σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ εμείς συμφωνούμε ότι ο νυν Δήμαρχος ο Γιώργος Χατζηδάκης ή με οποιονδήποτε άλλον συμφωνούμε να πάμε με αυτό το πρόσωπο όλοι ενωμένοι, εγώ δεν θα κατέβαινα. Θα πήγαινα στην Περιφέρεια, θα πήγαινα κάπου αλλού, ενώ έχω και την δουλειά μου στην οποία δουλεύω και τώρα. Άρα τώρα το πιο έντιμο απ’ όλα είναι το συνέδριο. Θα προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο της παράταξης με ανοικτή ψηφοφορία όπου όποιοι θέλουν θα εκφράσουν την απόφαση τους να είναι υποψήφιοι και θα μπούμε σε ψηφοφορία για να εκλεγεί ο επόμενος.»

Αυτό το συνέδριο μπορεί να βγάλει πάλι Βαλασόπουλο;

«Πολύ πιθανό εάν ο κόσμος το ζητήσει. Εάν πουν κ. Βαλασόπουλε έκλεισε ο κύκλος σας και εμείς θέλουμε να πάμε με τον Α, τον Β ή τον Γ, θα πάμε με αυτόν και εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα βγω στην πόλη και θα είμαι δίπλα του.»

Τι είναι αυτό που σας έχει ευχαριστήσει και τι είναι αυτό που σας έχει δυσαρεστήσει στην πολιτική σας διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια;

«Μεγάλη κουβέντα αυτό. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σημειώσω ότι ήμουν ένας Δήμαρχος που μπήκα στην πολιτική και έφυγα φτωχότερος. Όποιος πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και να προσφέρει στον τόπο που έχει μεγάλη ανάγκη προσφοράς, πρέπει να αποφασίσει να είναι 100% έτοιμος. Αυτό είναι το πρώτο. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να μπει στην πολιτική για να βγάλει λεφτά στο τέλος θα αποτύχει και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι δεν θα μπορεί να κοιμάται το βράδυ ήσυχος. Πρέπει να είσαι έτοιμος για να κοιτάς στα μάτια τους συμπολίτες σου. Εγώ βγαίνω τώρα στον δρόμο και όλοι μου λένε καλημέρα, καλησπέρα, τι κάνεις Δήμαρχε. Οι πάντες, «εχθροί» και φίλοι. Πρέπει να το αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν πρόκειται να πετύχεις. Αν για παράδειγμα θεωρείς την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα πέρασμα για να πας για βουλευτής το έχεις χάσει. Φέτος για παράδειγμα που πήγα διακοπές στον Δήμο της Ανατολικής Μάνης, γύρισα τα πάντα για να δω πως είναι ο Δήμος, ο σχεδιασμός του, το οδικό δίκτυο, ο φωτισμός, η τουριστική του ανάπτυξη κ.λ.π. Αυτό είναι μέσα σου δεν βγαίνει. Το τρίτο σημαντικότερο πράγμα είναι να μην χαλάσεις την οικογένεια σου, να την κρατήσεις ενωμένη.»

Τα καυτά θέματα της χώρας σε εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό, πανδημία και οικονομία

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τρία πράγματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι η εξωτερική πολιτική με τις τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό, το άλλο είναι η πανδημία που αντιμετωπίζουμε και βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όλοι μας και το τρίτο είναι η οικονομία και η οικονομική ανάπτυξη που περιμένουμε μετά από 10 χρόνια κρίσης. Ποια είναι η θέση σας;

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πώ ότι όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο δικός μου πολιτικός χώρος. Εγώ δεν μετακινήθηκα, δεν πήγα σε κάποιο άλλο πολιτικό χώρο παρά τις προτάσεις τις οποίες είχα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ας πάμε στα εθνικά θέματα όμως. Στο δικό μου το site μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο που έγραφα για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό όταν συζήταγαν και έλεγαν για τον διαμελισμό της Κύπρου ή πιο σωστά για αυτήν τη συνομοσπονδία. Τότε λοιπόν έλεγα ότι αυτή θα ήταν ένα λάθος η συνομοσπονδία γιατί εάν το πρόβλημα λυθεί με την μορφή αυτή το επόμενο βήμα της Τουρκίας είναι το Αιγαίο και ο Έβρος. Επίσης έλεγα δύο ή τρία χρόνια πριν ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.  Πιστεύω ότι η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα έχει καλή στρατηγική. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική. Δεν υπάρχει άλλη. Πρέπει να πολεμήσει και πολεμάει σε δύο μέτωπα. Μπορεί να γίνονται και λάθη τακτικής που πάντα κάνουν όλοι, όμως εγώ λέω ότι μόνο αυτοί που δεν δουλεύουν δεν κάνουν λάθη τακτικής, όμως η γενική στρατηγική ότι εξαντλούμε, μέσω ενός μπλοκ συμμαχιών και συμφωνιών για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και αργότερα με Αλβανία,  όλες τις διπλωματικές δυνατότητες  και παράλληλα ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, γιατί έτσι είναι και πρέπει να το πούμε ωμά. Αυτή είναι η σωστή επιλογή και είναι πάρα πολύ πετυχημένες οι ενέργειες που γίνονται και για τις οποίες δεν χρειάζεται για ευνόητους λόγους να λέμε πολλά πράγματα, με μια από αυτές να είναι η γεναία επιλογή της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων μας στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εδώ θα σημειώσω ότι στα Εθνικά θέματα δεν πρέπει να αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός. Άρα σε σχέση με τα Εθνικά θέματα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συσπειρωθούμε γύρω από την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Να ενισχύσουμε όσο μπορούμε αυτές τις στρατηγικές. Να διορθώσουμε όποια λάθη τακτικής έχουν γίνει και αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος της αντιπολίτευσης, όμως να μην τα αναδεικνύουμε γιατί αυτό το γεγονός το εκμεταλλεύονται οι γείτονες μας και να παλέψουμε ενωμένοι.

Μέσα σε αυτά τα θέματα είναι και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, στο οποίο πρέπει πρώτον να το πάρουμε απόφαση ότι γεωγραφικά είμαστε πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρχει αυτή η ζωή στη χώρα προέλευσης τους έτσι ώστε να μην έχουν την ανάγκη να μετακινηθούν. Από την άλλη όμως πρέπει και εμείς να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε και μάλιστα από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, η οποία έχει γίνει και δύο Δήμοι,  ότι εμείς δεν δεχόμαστε καμία μόνιμη δομή. Δεύτερον, πρέπει  να υπάρχει οργάνωση έτσι ώστε να παίρνουν άσυλο αυτοί που πραγματικά δικαιούνται και να διακρίνουμε τους οικονομικούς μετανάστες με χρήση άλλων πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τρίτον πρέπει να δώσουμε στους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί οικονομικά να σηκώσει αυτό το βάρος.

Για τον κορονοϊό υπάρχουν αμφισβητήσεις, όμως όποιος ήταν στη θέση της κυβέρνησης τι διαφορετικό θα έκανε; Σχεδόν τα ίδια πιστεύω. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ήταν πετυχημένη η πολιτική της στην πρώτη φάση του κορονοϊού. Στη δεύτερη φάση υπάρχει και η οικονομία που πρέπει να συνυπολογιστεί γιατί ακούγαμε κάποιες προβλέψεις για 20% ύφεση. Έγιναν λάθη τακτικής; Να συμφωνήσω ότι έγιναν αλλά το μίγμα πολιτικής από την μια πλευρά έλεγχος και από την άλλη να ανοίξουμε σιγά, σιγά τη χώρα μας για να μπορέσουμε να σώσουμε την οικονομία, αυτό είναι σωστό. Καμία χώρα δεν έκανε διαφορετικά. Η οικονομία μας προέρχεται από μια δεκαετή κρίση, έχει διαρθρωτικό πρόβλημα γενικότερα και εκεί πρέπει να «σηκώσουμε τα μανίκια» όλοι έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και την δεύτερη κρίση που ήρθε απανωτά και να προχωρήσουμε.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι αυτά τα πράγματα συνωμοσιολογίας σε σχέση με τον κορονοϊό είναι αστεία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας και πρέπει και η χρήση μάσκας να είναι απαραίτητη όπου απαιτείται. Δεύτερον, το να πλένουμε συχνά τα χέρια μας είναι ένας κανόνας υγιεινής και τρίτον να κρατάμε τις στοιχειώδεις αποστάσεις. Απλά πράγματα είναι τα οποία τα έχουν κάποιοι κάνει υπερβολικά με μια μορφή αντίδρασης, αντίστασης κ.λ.π. Το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η υγεία μας και πρέπει να προσέχουμε».

  • Το dday.gr στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σημειώνει ότι είναι στη διάθεση του Δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη, από τον οποίο έχει ζητήσει άλλωστε συνέντευξη, εάν θέλει να απαντήσει στα όσα αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος.
Κοινοποίσηση

About Author

Comments are closed.