Επιχειρήσεις και επόμενη ημέρα…

0

Του Αθανάσιου Μπίρλη, Προέδρου του Ε.Σ.Η.

Πλησιάζοντας την ημέρα που οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να επανέλθουν δειλά, δειλά ανοίγοντας μετά από αρκετό καιρό, οι προβληματισμοί παραμένουν…

Το ερώτημα είναι πως θα είναι η κανονικότητα της επόμενης ημέρας για τις επιχειρήσεις;

Αφήνοντας πίσω την θετική αντίδραση του επιχειρηματικού και όχι μόνο κόσμου, στην αναμφίβολα με πειθαρχία ανταπόκριση στα μέτρα που ελήφθησαν, ερχόμαστε στη διαχείρηση ενός οικονομικού προβλήματος του οποίου οι συνέπειες δεν μπορούν με ασφαλή τρόπο να εκτιμηθούν…

Όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, πρώτα και κύρια την ανασφάλεια και το απροσδιόριστο της αντίδρασης του καταναλωτικού κοινού. Η αγορά είναι γνωστό ότι λειτουργεί με την ψυχολογία, με την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Η αβεβαιότητα που υπάρχει γενικά για το πως θα είναι η επιστροφή, το θέμα της συμπεριφοράς του τουρισμού, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά και ο φόβος του κορονοϊού που παραμένει, λειτουργούν σε βάρος των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα, όπως η χρηματοδότηση μέσω των μηχανισμών του ίδιου του κράτους ή της ΕΚΤ, με χαμηλό επιτόκιο, που πρέπει να φτάσει στην πραγματική οικονομία χωρίς περιορισμούς και κωλύματα, για να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάκαμψη όλων των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Σίγουρα η ανακοίνωση της χρηματοδότησης με περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής με χαμηλό επιτόκιο, αποτελεί δείγμα καλής θέλησης της πολιτείας μέχρι τα πιο ουσιαστικά μέτρα που αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα χρήματα αυτά αναλογούν περίπου 2.000 με 3.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, ανά επιχείρηση.

Ο δε μηχανισμός του ESM οδηγεί σε δανεισμό την χώρα, χωρίς ασφαλή διέξοδο μετά από μια δεκαετή κρίση, εάν και εφόσον χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο. Χρειάζεται ένας χρηματοδοτικός μηχανισμός που δεν θα οδηγεί σε μνημονιακού τύπου υποχρεώσεις, έτσι ώστε να γυρίσουμε, έστω και σταδιακά, τουλάχιστον στο σημείο που ήμασταν πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να συνυπολγιστεί ότι η αγορά αντιμετωπίζει και τα προβλήματα του κόστους των μισθώσεων. Η θετική πρωτοβουλία της μείωσης κατά 40% των ενοικίων μπορεί και πρέπει να παραταθεί, όπως ήδη ζητείται από την Ε.Σ.Ε.Ε. και τα Επιμελητήρια, για όλο το 2020, με παράλληλη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλα φορολογικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες.

Τέλος, η φορολογία των ΜμΕ, όπως και η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2019, πρέπει να μειωθούν τώρα, προκειμένου να  αντέξουν.

ΥΓ. Σαν πρόεδρος του Δ.Σ του Ε.Σ.Η., θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Γιώργο Χατζηδάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση ανταπόκριση, στο δίκαιο αίτημα της απαλλαγής των τελών για τα καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Είμαι βέβαιος ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίπλα σε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης.

ΥΓ2. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊου ο Ε.Σ.Η. σε συνεχή επικοινωνία με την Ε.Σ.Ε.Ε., τον Ε.Σ.Α. και τα Επιμελητήρια , συνέβαλε στην προώθηση και την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις της πόλης μας, πράγμα που συνεχίζεται, ενώ προχώρησε και στον σχεδιασμό δράσεων που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις μέλη του συλλόγου.

Την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί 

Καλή δύναμη!!!

Κοινοποίσηση

About Author

Comments are closed.