Ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος μιλάει στο dday.gr από το Παρίσι για την Πανδημία και πως την αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι

0

Του Γιάννη Γιαννόπουλου

Η Πανδημία του κορονοϊού αποτελεί για όλους μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μια κατάσταση που δεν έχουμε οι άνθρωποι ξαναβιώσει ποτέ πριν σε τέτοια έκταση. Στη χώρα μας παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη της αντιμετώπισης της, ενώ αρκετοί από τους συμπατριώτες μας την βιώνουν στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται, προσπαθώντας και αυτοί να ακολουθήσουν, οδηγίες, μέτρα προφύλαξης και απαγόρευσης για να προστατευτούν και να προστατέψουν και άλλους από τον φονικό ιό. Ένας από αυτούς είναι και ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Πανσερραϊκού και του Ολυμπιακού Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Το dday.gr μίλησε μαζί του για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Με φόντο τον πύργο του Άιφελ σε καιρούς παλαιότερους που δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζει τώρα ο πλανήτης

«Η κατάσταση που επικρατεί εδώ είναι δύσκολη, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ζούμε κάτι που δεν περιμέναμε να ζήσουμε και όλοι μας προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε για να είμαστε καλά.» Ήταν τα πρώτα του λόγια.

Τον περισσότερο χρόνο φαντάζομαι τον περνάς μέσα στο σπίτι;

«Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ναι, καθώς εξακολουθώ να εργάζομαι. Η μόνη έξοδος, εκτός εργασίας, είναι για γυμναστική στο παρκάκι που υπάρχει κοντά στο σπίτι μου και ξανά επιστροφή μέσα. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.»

Πως περνάει ο χρόνος μέσα στο σπίτι;

«Κοίταξε, είναι κάτι δύσκολο για όλο τον κόσμο. Μόνο εύκολο δεν μπορείς να πεις ότι είναι το να μένεις περιορισμένος μέσα στο σπίτι, όμως είναι απαραίτητο να γίνει έτσι και πρέπει να προσαρμοστούμε. Εγώ βγαίνω λίγο στο μπαλκόνι, θα δώ τηλεόραση, καμιά ταινία και θα περάσει ο χρόνος.»

Ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος με τους Λάγιος Ντέταρι και Νίκο Αναστόπουλο όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό

Τα μέτρα πως είναι εκεί;

«Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Χωρίς την άδεια κυκλοφορίας για συγκεκριμένο λόγο δεν μπορεί να πάει κανένας πουθενά, καθώς ο έλεγχος είναι πολύ αυστηρός. Το πρόστιμο είναι 135 ευρώ για κάθε παράβαση. Ο έλεγχος είναι παντού, στο δρόμο, στο μετρό, στο σούπερ μάρκετ, γενικά παντού, ενώ για παραβάσεις του κλεισίματος των καταστημάτων το πρόστιμο, αν θυμάμαι καλά, είναι λίγο μεγαλύτερο από τις 5.000 ευρώ και γίνονται συλλήψεις όπου υπάρχει παράβαση. Εδώ, θα πρέπει να πω, ότι  λένε καλά λόγια οι Γάλλοι για την Ελλάδα που πήρε νωρίς τα μέτρα και φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση αλλά και για τον καθηγητή τον κ. Τσιόδρα για τον οποίο έχουν μιλήσει και στα κανάλια.»

Αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;

«Κυρίως ασχολούνται με την κατάσταση που υπάρχει εδώ, αλλά και με Ιταλία – Ισπανία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως αναφέρονται ειδικά στον κ. Τσιόδρα με εγκωμιαστικά σχόλια αλλά και στην πατρίδα μας για το γεγονός ότι πήρε έγκαιρα τα μέτρα.»

Οι Γάλλοι τηρούν τα μέτρα; Πως είναι η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα;

«Ναί, τηρούν τα μέτρα και προσπαθούν όλοι να τα ακολουθούν καθώς έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό φαίνεται και από την εικόνα στο μετρό, το οποίο δεν έχει τώρα και πολύ κόσμο, αλλά όσοι μπαίνουμε μέσα τηρούμε τις αποστάσεις, περισσότερο από τα τρία μέτρα και αποφεύγουμε να συνωστιζόμαστε. Μετά τις 10 το βράδυ επικρατεί απόλυτη ερημιά στο Παρίσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και την ημέρα η κίνηση είναι μεγάλη. Εκτός από αυτούς που πηγαίνουν ακόμα στη δουλειά τους, κινούνται μόνο ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας και του στρατού. Όπως είπα και πριν τα καταστήματα είναι κλειστά, εκτός των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων και των καταστημάτων από τα οποία μπορείς να πάρεις καφέ και τσιγάρα,  χωρίς να καθήσεις εκεί. Μάλιστα  εκεί δημιουργούνται και ουρές, αλλά με απόσταση, καθώς μπαίνουν δύο, δύο σε αυτά. Σήμερα ή αύριο υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί να  κλείσουν και αυτά και να μην μπορείς να πάρεις ούτε τσιγάρα.»

Παρίσι σήμερα με μάσκες, ελέγχους και περιορισμό στην κυκλοφορία

Στα νοσοκομεία ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

«Στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να πλησιάσεις, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Αν νιώσεις οτιδήποτε, που μπορεί να νομίσεις ότι προέρχεται από τον κορονοϊό, τότε η οδηγία είναι να επικοινωνήσεις με τον οικογενειακό σου γιατρό. Μόνο με την διάγνωση του οικογενειακού γιατρού μπορείς να πας στο νοσοκομείο.»

Υπάρχει φόβος στον κόσμο για όλη αυτή την κατάσταση ;

«Σίγουρα, γιατί αντιμετωπίζουμε κάτι άγνωστο σε όλους μας, όμως επικρατεί ψυχραιμία και όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και στη γενικότερη κατάσταση και θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην καθημερινή μας δραστηριότητα. Σίγουρα δεν θα είναι όπως πριν τουλάχιστον στην αρχή, αλλά με τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού».

Ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1968 στις Σέρρες και αγωνίστηκε στον Πανσερραϊκό και τον Ολυμπιακό για επτά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1988 έως το 1995, ενώ ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων και αγωνίστηκε και στην Εθνική Ανδρών με την οποία είχε δύο συμμετοχές και 1 γκολ. Ζει στη Γαλλία εδώ και αρκετά χρόνια.

Κοινοποίσηση

About Author

Comments are closed.