Απόδραση στο βουνό των Κενταύρων…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Της Γεωργίας Πουλάκη


Από τη μία ο Παγασητικός κόλπος, από την άλλη το Αιγαίο και στη μέση ένα μαγικό βουνό…το Πήλιο.  Ένας παράδεισος που μαγεύει τον ταξιδιώτη, όποια εποχή κι αν επιλέξει να το επισκεφτεί.

Με θέα το Βόλο από την Μακρυνίτσα

Σύμφωνα με την μυθολογία, στο Πήλιο ζούσαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρωνας.

Μαρμάρινη παραδοσιακή κρήνη

Τα 24 γραφικά χωριά με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα με τις πέτρινες σκεπές, η πυκνή βλάστηση, και η γοητεία του βουνού σε συνδυασμό με την θαλασσινή αύρα, κάνουν το Πήλιο ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. 

Η κεντρική πλατεία της Μακρυνίτσας

Η κοσμοπολίτικη Πορταριά, το χωριό με την αρχοντική ομορφιά σε υψόμετρο 650μ. στο όρος Πήλιο, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Γραφικά καλντερίμια στην Πορταριά

 

Μέσα από το υπέροχο φυσικό τοπίο με την πλούσια βλάστηση, τα παλιά αρχοντικά και τις όμορφες πλατείες όπως η «Μελίνα Μερκούρη», ξεπροβάλλει ένα σκηνικό παραμυθένιο. 

Μια άλλη οπτική της κεντρικής πλατείας της Μακρυνίτσας

Η γραφική Μακρυνίτσα, το «μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την ονόμασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν την επισκέφτηκε το 1934, με θέα τον Παγασητικό κόλπο.

Όμορφα καλντερίμια στη Μακρυνίτσα

Με αραιά βήματα πάνω στις πέτρες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια σε οδηγούν στην κεντρική κοσμοπολίτικη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια.

Με θέα το Βόλο από την Μακρυνίτσα

Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η μαρμάρινη κρήνη με το  Αθάνατο Νερό.

Γραφικό εκκλησάκι στην Πορταριά

Για όσους δεν το γνωρίζουν, εδώ γυρίστηκαν το 1969 οι περισσότερες σκηνές της ταινίας  «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Παντελή Ζερβό κ.α.

Φθινοπωρινό σκηνικό με τα κόκκινα- κίτρινα φύλλα και το τρεχούμενο νερό

Οι  παραδοσιακές Μηλιές, γνωστές για τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό. Στο παλιό σταθμό αράζει  το τρενάκι του Πηλίου, ο γνωστός «Μουτζούρης», που διανύει μία αξέχαστη διαδρομή Άνω Λεχώνια – Μηλιές. 

Εντυπωσιακή η παραδοσιακή αρχιτεκτονική στη Μακρυνίτσα

 

Με θέα το Αιγαίο η μαγευτική  Ζαγορά, η Βυζίτσα, διατηρητέος οικισμός  που σε ταξιδεύει στο χθες. 

Πουρί, Κεραμίδι, Μούρεσι, Κισσός, Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Χάνια, Πινακάτες, Άγιος Λαυρέντιος από τα αρχαιότερα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Εδώ βρίσκεται η σπηλιά που θεωρείται τόπος κατοικίας του Κένταυρου Χείρωνα.

Η πανέμορφη Μακρυνίτσα

Ένας πλάτανος 1.000 ετών, από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδας δεσπόζει στην όμορφη πλατεία της Τσαγκαράδας. Αμφιθεατρικά χτισμένη,  απέχει ελάχιστα λεπτά από όμορφες παραλίες όπως Χορευτό, Ομβριός, Παπά Νερό, Μυλοπόταμος, Νταμούχαρη, Φακίστρα και η παραλία του Άη-Γιάννη.

Μπαλκόνι στον Παγασητικό

Τα χωριά του Πηλίου διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μια ακόμα οπτική γωνία της υπέροχης αίσθησης του Πηλειου

Τα πεσμένα πλατανόφυλλα, τα νερά που τρέχουν, τα κελαηδίσματα των πουλιών,  τα πλατάνια, οι καστανιές, οι καρυδιές, οι οξιές και οι μοναδικές διαδρομές στα πλακόστρωτα δρομάκια, είναι εικόνες που μαγεύουν τον επισκέπτη, κάνοντάς τον να θέλει να επισκεφθεί το Πήλιο ξανά και ξανά. 

Ένα Σαββατοκύριακο σίγουρα δεν είναι αρκετό για να το χορτάσετε, είναι όμως αρκετό, για να το αγαπήστε για πάντα.

Κοινοποίσηση

About Author

Comments are closed.