Η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη και οι Ελληνικές “κόκκινες γραμμές” έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

  163

  Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με την προκλητική και έξω από κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και λογικής, στάση της Τουρκίας, τα Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με την αναβάθμιση των F16 της Π.Α. και την απόκτηση των 5ης γενιάς αεροσκαφών F35, αλλά και φρεγατών για την ενίσχυση του πολεμικού μας ναυτικού, η οικονομία και οι αμερικάνικες επενδύσεις στην Ελλάδα και η γενικότερη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, ήταν τα θέματα της συζήτησης στο τραπέζι της συνάντησης Ντόνανλτ Τραμπ και Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά το κλείσιμο των καμερών στον Λευκό Οίκο.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί, τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης της περιοχής, τη στιγμή που Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτος, Ιταλία και Γαλλία, βάζουν σε πρώτο πλάνο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την δημιουργία του EAST MED.

  Επίσης γνωστοποίησε στον Αμερικανό πρόεδρο τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας σε πιθανές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι αυτές θα απαντηθούν άμεσα και ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει βόλτες και γεωτρήσεις ανάλογες αυτών που έκανε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου.

  Στον τομέα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και της αποτρεπτικής δύναμης της, συζητήθηκε το θέμα της απόκτησης μιας μοίρας F35 αλλά και η Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπαραγωγής τους, η ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού μας, η απόκτηση μη επανδρομένων αεροσκαφών. Το πλαίσιο της συζήτησης ήταν με βάση την ήδη αναβαθμισμένη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ η οποία πρόσφατα υπογράφηκε.

  Επίσης παρουσίασε τη θέση της χώρας μας για την έωλη καθ’ όλα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, συγκεκριμένα και όχι με γενικεύσεις καθώς ο καθορισμός θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης καταρρίπτεται απλά και μόνο με μια ματιά στο χάρτη, ενώ ανέφερε και τις παλλινωδίες Ερντογάν του τύπου τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει ΑΟΖ. Χαρακτηριστική είναι η θέση που εξέφρασε δημόσια ο πρωθυπουργός στο Atlantic Council για το θέμα της Λιβύης:

  “Η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη για θαλάσσιες ζώνες, είναι ξεκάθαρα άκυρη και έωλη αλλά είναι επίσης γεωγραφικά γελοία. Απλά χρειάζεται να κοιτάξεις τον χάρτη για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Φυσικά η συμφωνία υποθέτει ότι τα νησιά μας -περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου νησιού μας, της Κρήτης- δεν έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάτι που αντίκειται σε όλα όσα γνωρίζουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι δεν έχει επικυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή. Επομένως, πρόκειται για συμφωνία που ξεκάθαρα δεν έχει νομική βάση, δεν θεωρούμε ότι παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Αλλά αποτελεί ένδειξη του πώς σκέφτεται η Τουρκία όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο”.

  Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει από τον κ. Μητσοτάκη ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης την προσεχή Παρασκευή, καθώς απαιτείται ένα αραγές Εθνικό μέτωπο και πολιτική πλέον μη ανοχής της τουρκικής αντίληψης ότι μπορεί η γειτονική μας χώρα να κάνει ότι θέλει στην περιοχή, αναπολώντας την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτεί.

  Ο κ. Μητσοτάκης, είπε σύμφωνα με πληροφορίες στον κ. Τραμπ ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, και της διπλωματίας, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση ενέργειες αμφισβήτησης της Εθνικής της κυριαρχίας.

  Η γνωστοποίηση αυτή προς την αμερικάνικη πλευρά έγινε προκειμένου η αμερικάνικη διοίκηση να γνωρίζει ότι η τουρκκή προκλητικότητα έχει όρια ανοχής για την Ελλάδα και πρέπει αυτά να τα γνωρίζουν όλοι.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τριμερή υπογραφή για τον αγωγώ EASTMED αλλά και στη γενικότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου και στη γενικότερη αντίδραση που υπάρχει στην περιοχή από όλες τις χώρες για τις ενέργειες της Τουρκίας. Επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ έναν πραγματικά αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου σε αντίθεση με την εντελώς απρόβλεπτη πολιτική Ερντογάν.

  Ο χάρτης που αποτυπώνει τον EASTMED και τις πραγματικές οικονομικές ζώνες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο

  Ακόμα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, τις επενδύσεις στην Ελλάδα από αμερικάνικες επιχειρήσεις και στο γενικότερα φιλικό περιβάλλον που δημιουργείται για αυτές, όπως γενικότερα για όλες τις επενδύσεις στη χώρας μας.

  Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο ένας πυλώνας της πολιτικής των ΗΠΑ ο οποίος έχει δείξει φιλική διάθεση προς τον Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, όμως το State Department και γενικότερα η αμερικάνικη παραδοσιακή διοίκηση, που είναι ένας άλλος διαφορετικής αντίληψης πυλώνας, είναι φανερά αντίθετη με τη στάση αυτή του προέδρου Τραμπ. Για το λόγο αυτό οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ίσως και σε βάθος χρόνου ακόμα πιο σημαντικές για το άμεσο και απώτερο μέλλον στην περιοχή μας.

  Χαρακτηριστικό είναι το λακωνικό σχόλιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν να κάνουν με την Τουρκία, δεν είναι για δημόσια συζήτηση…

  Σχόλια Facebook