Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Η Επανάσταση του 1821 και ο Ελληνικός κινηματογράφος

Η Επανάσταση του 1821 και ο Ελληνικός κινηματογράφος

2001

Του Στάθη Συνοδινού

Η Επανάσταση του 1821,  έδωσε έμπνευση στους δημιουργούς και σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου για να καταγράψουν με τον φακό τους τις μεγαλύτερες στιγμές του αγώνα, εναντίον του τουρκικού ζυγού. Η Επανάσταση του 1821 μεταφέρθηκε από τον ελληνικό κινηματογράφο στη μεγάλη οθόνη, δίνοντας εικόνα και πληροφόρηση για τα γεγονότα και τους ήρωες του σηκωμού του γένους. Στο αφιέρωμα αυτό, θα καταγράψουμε όλες τις  ταινίες που σχετίζονται με την Επανάσταση, από την αρχή της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου, έως τις μέρες μας…

Αρχή από το βουβό κινηματογράφο που έχει δώσει σημαντικές ταινίες:

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ (1926)

Η πρώτη αναφορά σε ιστορικό θέμα και στην περίοδο της τουρκοκρατίας με την προεπαναστατική Ελλάδα ήταν η ιστορική ταινια του 1926. Γυρίστηκε από παραγωγό εταιρεία της Θεσσαλονίκης αλλά οι συντελεστές της παραμένουν άγνωστοι.

ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ (ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ) (1928)

Η ταινία αυτή παρουσιάστηκε το 1928 και είναι η πρώτη με θέμα την επανάσταση του 1821. Η πρώτη της προβολή ήταν στις 21 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο «Αργυλλά» της πόλης του Βόλου. Σκηνοθέτης της ήταν ο Δημήτρης Καμινάκης με παραγωγό εταιρεία την «Ηρώ φιλμ Νέας Ελλάδος». Η ταινία είχε γυρίσματα στη Γραβιά, στον Παρνασσό, στις Θερμοπύλες και στην Ακρόπολη. Αναφερόταν στη μάχη της Γραβιάς, η οχύρωσή του στο σπήλαιο του Παρνασσού, την ψεύτικη συμμαχία του με τον Ομέρ Μπέη και το θάνατό του στην Ακρόπολη.

Οι ηθοποιοί της ταινίας ήταν οι : Μιχαήλ Μάσσιος, Μαίρη Τσικούδη, Ελένη Καρύκη κ.α. όλοι τους ερασιτέχνες από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ταινία εκτός από την Ελλάδα, προβλήθηκε και στη Νέα Υόρκη την επόμενη χρονιά και η διάρκειά της ήταν 2,5 ώρες.

Η ταινία δεν διασώζεται καθώς κατά την  επιστροφή της από την Αμερική, χάθηκε στο τελωνείο. Το αρνητικό της σωζόταν στο σπίτι του συνεταίρου του σκηνοθέτη Καμινάκη, αλλά από τα μέσα του 1950 αγνοείται η τύχη του.

ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «ΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ»

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ 21 (1929)

Στις 22/4/1929 προβλήθηκε με επιτυχία στον αθηναικό κινηματογράφο «Σαλόν Ιντεάλ» η ιστορική αυτή περιπέτεια, μήκους 3000 μ. Ήταν παραγωγή της «ΓΚΡΗΚ ΦΙΛΜ» με σκηνοθέτη τον Κώστα Λελούδα. Το έργο ήταν πιστή απεικόνιση της επανάστασης του 1821 και παρουσιάζονταν επί της οθόνης το παιδομάζωμα, το χαράτσι, το κρυφό σχολειό, η Φιλική εταιρεία και πολλοί ήρωες όπως Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Υψηλάντης κ.α.

Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του ερασιτέχνη τότε ηθοποιού Μάνου Κατράκη. Επίσης έπαιζαν και οι Λέα Λελούδα, Δημήτρης Μπατής, Παύλος Κατοπόδης, Νίκος Γεωργαλάς κ.α.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 1929 «ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ 21»

ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ (1929)

Η συγκεκριμένη ταινία η οποία ήταν παραγωγή και σκηνοθεσία του Αχιλλέα Μαδρά, μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτό το είδος, καθώς συμπεριλαμβάνει μάχες εναντίον των Τούρκων οι οποίοι είχαν ακόμα υποδουλωμένες περιοχές όπως Φωκίδα κλπ.

Πρωταγωνιστούν εκτός του Μαδρά, η σύζυγός του Φρίντα Πουπελίνα, ο Αιμίλιος Βεάκης και σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση ο Βασίλης Αυλωνίτης στο ρόλο του Μπότσαρη. Επίσης συμμετέχουν στο ρόλο του Κολοκοτρώνη ο Βαρβέρης, ο Β. Δαμάσκος ως Μαυρομιχάλης, ο Κωνσταντινίδης ως Κίτσος Τζαβέλλας κοκ. Στο τέλος της ταινίας ο Μαδράς ως παπα-Γαβριήλ, κυρήσσει την επανάσταση στην Ήπειρο, στην  οποία συμμετείχαν οι… πεθαμένοι αγωνιστές του 1821 και μαζί τους η Πενταγιώτισσα!!!

Η ταινία ήταν βουβή και όταν προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη, έγινε ομιλούσα αφού ντουμπλαρίστηκε από τις φωνές των ηθοποιών.

ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1929)

Μαρία Πενταγιώτισσα

Περνάμε πλέον στον επίσημα ομιλούντα κινηματογράφο και στο 1959 όπου εδώ προβάλλονται 3 ιστορικές ταινίες για το 1821.

ΖΑΛΟΓΓΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ (1959)

ΖΑΛΛΟΓΓΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1959)

Ο Στέλιος Τατασόπουλος με μουσική του Μάνου Χατζιδάκη, γυρίζει την ιστορική αυτή περιπέτεια που προβλήθηκε στις 23/3/1959 και έκοψε 37.960 εισιτήρια.  Παραγωγός εταιρία η «Άνζερβος.» Ηθοποιοί όπως Τζαβαλάς Καρούσος, Ανδρέας Ζησιμάτος και οι Ελένη Ζαφειρίου ως Τζαβέλαινα, Βύρων Πάλλης ως Κίτσος Μπότσαρης, ο Μίμης Ρουγγέρης ως Αλή Πασάς και Δήμος Σταρένιος ως Πήλιος Γούσης, είναι καστ αξιώσεων.

Η ταινία απεικονίζει την αντίσταση των Σουλιωτών κατά των Τούρκων, την τραγική κατάληξη με την προδοσία του Πήλιου Γούση και την απόφαση των γυναικών στο Ζάλογγο.

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ (1959)

ΟΙ «Τζαλ Φιλμ» και η «Άνζερβος» γυρίζουν αυτή τη χρονιά το ιστορικό αυτό δράμα σε σκηνοθεσία του Στέφανου Στρατηγού. Η ταινία έκοψε 32.201 εισιτήρια και είχε ως υπόθεση την ιστορία του Αλή Πασά (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) που όταν έμαθε τη σχέση του γιου του Μουχτάρ (Μιχάλης Νικολινάκος) με την όμορφη Ελληνίδα κυρά-Φροσύνη (Γκέλλυ Μαυροπούλου), προσπάθησε να την κάνει δική του. Τελικά την έπνιξε μαζί με άλλες 17 γυναίκες στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΛΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1959)
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αλή Πασάς) – Γκέλυ Μαυροπούλου (Κυρά Φροσύνη

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (1959)

Ο Κώστας Ανδρίτσος σε σενάριο του Νέστορα Μάτσα και παραγωγό εταιρεία την Φάρος φιλμ, σκηνοθετεί και προβάλλει στις 30/11/59 την ταινία αυτή. Στην Α προβολή της κόβει 37.675 εισιτήρια.

Αφηγείται τη δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας η οποία αφού έρχεται σε επαφή με τη Φιλική Εταιρεία στην Οδυσσό, παίρνει μέρος στην Επανάσταση και δωρίζει πλοία και πολλά από τα υπάρχοντά της για να στηρίξει τον αγώνα.

Επιβλητική φιγούρα η Ειρήνη Παπά ως Μπουμπουλίνα, ο Ανδρέας Μπάρκουλης ως Δημητρός Γιάννουζας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως Τούρκος Αγάς, ο Αρτέμης Μάτσας ως σπιούνος των Τούρκων, καθώς και οι Μιράντα Μυράτ, Νίκος Κούρκουλος, Γεωργία Βασιλειάδου και Κούλης Στολίγκας, συμπληρώνουν ένα υπέροχο καστ.

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ-1959)


Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ (1960)

Την επόμενη χρονιά ο Γρηγόρης Γρηγορίου βασιζόμενος στο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, γυρίζει με παραγωγό εταιρεία τη «Ρωμύλος Φιλμ», τη Λίμνη των στεναγμών. Η ταινία προβλήθηκε την 1/2/1960 και έκοψε 33.317 εισιτήρια.

Επιβλητικό το καστ κι εδώ με την Ειρήνη Παπά στο ρόλο της κυρα-Φροσύνης, τον Ανδρέα Μπάρκουλη ως Μουχτάρ κια τον Τζαβαλά Καρούσο ως Αλή Πασά. Το καστ συμπληρώνουν οι Ανδρέας Ζησιμάτος, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Ελένη Ζαφειρίου, Τάκης Χριστοφορίδης, Θεανώ Ιωαννίδου.

Υπόθεση : Στα Γιάννενα τον 19ο αι μια χήρα η κυρά Φροσύνη είχε κρυφό ερωτικό δεσμό με τον γιο του Πασά Μουχτάρ. Όταν η γυναίκα του Μουχτάρ μαθαίνει για την σχέση τους ζητά από τον πεθερό της να τιμωρηθεί η Κυρά Φροσύνη, έτσι ο Αλή Πασάς στέλνει τον γιο του στην Ανδριανούπολη και καλεί την Ελληνίδα στο παλάτι του ζητώντας της να γίνει ερωμένη του . Εκείνη αρνείται πράγμα που εκνευρίζει τον Πασά με αποτέλεσμα να πνίξει την Κυρά Φροσύνη και άλλες 17 Ελληνίδες.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ 1960)


ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ (1961)

Η εταιρεία Περγαντής Φιλμ κι ο σκηνοθέτης Γιώργος Πετρίδης, παρουσιάζουν στις 25/12/1961 την ταινία Σαράντα Παλλικάρια, η οποία τελικά κόβει 15.339 εισιτήρια στους κινηματογράφους.

Υπόθεση της ταινίας : Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας νέος τσοπάνος μετά από μια απειλή που δέχεται, ακολουθεί στο βουνό τον καπετάν Κίτσο και τα 40 παλλικάρια του, που πολεμούσαν τους Τούρκους για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Στους κεντρικούς ρόλους οι Κώστας Καζάκος, Ανδρέας Ντούζος, Άντζελα Ζήλεια, Λαυρέντης Διανέλλος και Κώστας Ρηγόπουλος.

ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1961)

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (1965)

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η «Ζευς Φιλμ» με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Δούκα, προβάλουν στις κινηματογραφικές αίθουσες την Έξοδο του Μεσολογγίου. Η ταινία έκοψε 16.207 εισιτήρια.

Αφηγείται τη ζωή των πολιορκημένων της πόλης του Μεσολογγίου, την προσπάθεια να επιβιώσουν και τις προετοιμασίες πριν την ηρωική τους έξοδο.

Πρωταγωνιστές οι Μάνος Κατράκης, Δάφνη Σκούρα, Τζαβαλάς Καρούσος, Ίλυα Λιβυκού, Άννα Ιασωνίδου, Μαλαίνα Ανουσάκη κ.α.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1965)


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1821 (1970)

Ο Σπύρος Ζιάγκος ως σκηνοθέτης και παραγωγός γυρίζει την ταινία αυτή η οποία έκοψε 15.273 εισιτήρια. Βασίζεται στην ιστορία του Σπύρου Περεσιάδη «Εσμέ η Τουρκοπούλα».

ΟΙ βασικοί ηθοποιοί είναι οι : Άννα Ιασωνίδου, Παύλος Λιάρος, Μαλαίνα Ανουσάκη, Ρένα Γαλάνη.

Υπόθεση: Παραμονές της Επανάστασης του 1821. Ο Λάμπρος, γιος του φλογερού αγωνιστή Στράτου Κανάκη, ο οποίος με τα πύρινα λόγια του ξεσηκώνει τους Έλληνες ενάντια στον τούρκο κατακτητή, είναι ερωτευμένος με την τουρκοπούλα Αϊσέ, την κόρη του πασά των Καλαβρύτων. Οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν από κοινού την άρνηση των γονιών τους και ξεπερνούν τις αντινομίες της καταγωγής και της θρησκείας τους, καθώς η Αϊσέ βαπτίζεται χριστιανή και μάλιστα παίρνει το όνομα Ελευθερία.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1821 (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1970)

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ (1971)

Η Φίνος Φιλμ και ο Τζέιμς Πάρις σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου, γυρίζουν μια από τις ωραιότερες ταινίες (και η πρώτη έγχρωμη με θεματολογία το 1821) η οποία προβλήθηκε στις 25/10/1971 και έκοψε 297.817 εισιτήρια.  Βραβεύτηκε για την αρτιότερη παραγωγή και σκηνοθεσία. Κόστισε 12 εκ. Δραχμές και χρησιμοποιήθηκαν 3000 κομπάρσοι σε γυρίσματα στο Βόλο, τα Γιάννενα και τη Λάρισα.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή και τον αγώνα του Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσας) τον οποίο ενσαρκώνει στην οθόνη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Η ηρωική δράση του που κήρυξε την επανάσταση στο Μωριά, νίκησε το Δράμαλη και πέθανε μαχόμενος στο Μανιάκι από τον Ιμπραήμ.

Δίπλα στον Παπαμιχαήλ εμφανίζονται οι Αλέκος Αλεξανδράκης (Δεληγιάννης), Άγγελος Αντωνόπουλος (Σκουφάς), Κάτια Δανδουλάκη (Κατερίνα), Λαυρέντης Διανέλλος (παπα-Γιώργης), Στέφανος Στρατηγός (Ιμπραήμ) κ.α.

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1971)

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ (1971)

Ο Κώστας Καραγιάννης με παραγωγό εταιρεία την «Καραγιάννης-Καρατζόπουλος» πρόβαλλε στις 27/12/1971 τη Μαντώ Μαυρογένους η οποία έκοψε 201.626 εισιτήρια. Θέμα της η δράση της ηρωίδος της Επανάστασης του 1821 Μαντώς Μαυρογέννους και ο έρωτας με τον Δημήτριο Υψηλάντη.

Στους κύριους ρόλους οι Τζένη Καρέζη (Μαντώ Μαυρογένους), Πέτρος Φυσσούν (Υψηλάντης), καθώς και οι Άλκης Γιαννακάς, Ελένη Ερήμου, Σταύρος Ξενίδης, Λαυρέντης Διανέλλος κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή η ταινία πρωτοεμφανίστηκε ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου.

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1971)

ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ (1972)

Ένα χρόνο μετά οι «Σουλιώτες» γίνονται πρωταγωνιστές στην ταινία του Δημήτρη Παπακωνσταντή, σε παραγωγή της ΑΡΤ ΦΙΛΜΣ του Τζέιμς Πάρις. Για μία ακόμα φορά και έπειτα από 13 χρόνια, το θρυλικό Σούλι και οι ηρωίδες του γίνονται σημείο αναφοράς για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Κάτια Δανδουλάκη ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, Χρήστος Πολίτης στο πλάι της και οι  Στέφανος Στρατηγός, Γιάννης Κατράνης, Μαλαίνα Ανουσάκη κι άλλοι συμπλήρωναν το καστ μίας ταινίας που έφτασε να κόψει 117.124 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της με πρεμιέρα την 17/1/1972.

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική απόδοση του μυθιστορήματος του Μιχάλη Περάνθη και εξιστορεί την επίθεση του Αλή Πασά στο Σούλι, το οποίο τελικά θα πέσει στα χέρια του έπειτα από την προδοσία που οδήγησε τους Τούρκους από κρυφά περάσματα.

Αξιοσημείωτη στην ταινία είναι η μονομαχία του Γιάννη Κατράνη ως Κόγκα Δράκου και του Στέφανου Στρατηγού ως Γκιουλέκα, όπως επίσης κι η ανατίναξη στο Κούγκι από τον καλόγερο Σαμουήλ (Λαυρέντης Διανέλλος)


ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1972)

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (ΛΑΜΠΕΤΗΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΥ) (1972)

Ο σκηνοθέτης/παραγωγός Πάρις Χατζηκυριάκος γυρίζει το 1972 την ασπρόμαυρη αυτή ταινία όπου ήταν διασκευή του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Αστραπόγιαννος», για τον εορτασμό των 150 χρόνων της Παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους.

Ως υπόθεση είχε την ηρωική δράση του Λαμπέτη, ψυχογιού του Αστραπόγιαννου που έδρασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κι έγινε θρύλος.

Στην ταινία πρωταγωνίστησαν οι Κυριάκος Δανίκας ως Λαμπέτης, η Ελένη Διακορώνια, ο Γιώργος Τζώρτζης ως αφηγητής κι ο Τάκης Γκιώκας (παιδί).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1972)

ΕΣΜΕ Η ΤΟΥΡΚΟΠΟΥΛΑ

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κοντούλης με παραγωγό εταιρεία Ηλία Περγαντή, παρουσιάζει στις 30/10/1974 την ταινία αυτή η οποία εξιστορεί τον έρωτα του γιου ενός καπετάνιου και μιας Τουρκοπούλας σε κάποιο χωριό της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, καθώς και τον ξεσηκωμό εναντίον τους. Βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.

ΕΣΜΕ Η ΤΟΥΡΚΟΠΟΥΛΑ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1974)

ΜΠΑΥΡΟΝ, Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΑΙΜΟΝΑ (1992)

Μετά από πολλά χρόνια, ο Νίκος Κούνδουρος γυρίζει αυτή την ταινία αποσπώντας πληθώρα βραβείων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Καλύτερης ταινίας, α’ ανδρικού ρόλου, β’ γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μοντάζ και ηχοληψίας.

Η ταινία προβλήθηκε στις 8/2/1993 κι έκοψε 30.000 εισιτήρια.

Βασικοί πρωταγωνιστές οι Μάνος Βακούσης, Άκης Σακελλαρίου, Βλερα Σοτνίκοβα κα.

Υπόθεση του έργου είναι η μετάβαση του Λόρδου Μπάυρον το Γενάρη του 1824 στο Μεσολόγγι για να βοηθήσει την επανάσταση των Ελλήνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία γυρίστηκε στη Ρωσία εξ’όλοκλήρου.

BAYRON Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΔΑΙΜΟΝΑ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1992)

ΕΞΟΔΟΣ 1826 (2018)

Tέλος,μια νέα ταίνια για την επανάσταση του 1821 με διαφορετική προοπτική και εκτέλεση είναι η Έξοδος 1821.Το θέμα της ταινίας αφορά την έξοδο του Μεσολογγίου αλλά επικεντρώνεται στην ιστορία 120 ανδρών που έφυγαν από τη Σαμαρίνα Γρεβενών για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

Σκηνοθέτης της ταινίας ο Βασίλης Τσικάρας με βασικούς πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Διανάμπαση, Σταύρο Βαφειάδη κα.

Η ταινία ήταν ανεξάρτητη παραγωγή της «AratosFilms» και έκοψε 30.000 κινηματογραφικά εισιτήρια.

ΕΞΟΔΟΣ 1826 (ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ 2018)

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ (2019)

Η τελευταία ταινία στο αφιέρωμά μας, η Πολιορκία, είναι η 2η ταινία της «AratosFilms» και σκηνοθέτη-παραγωγό τον Βασίλη Τσικάρα, όπου παντρεύεται η μυθοπλασία με το ιστορικό γεγονός της μάχης της μονής Δοβρά στη Βέροια, το 1822.

Υπόθεση: Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η Πολιορκία ξεκινά. 

Βασικοί ηθοποιοί είναι οι Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημητρόπουλος κ.α.

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 2019)

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (1974)

Το 1974 βγαίνει στις αίθουσες «Η δίκη των δικαστών». Ένα δικαστικό δράμα του Πάνου Γλυκοφρύδη (σενάριο και σκηνοθεσία) με τον Νίκο Κούρκουλο στο ρόλο του Δικαστή Πολυζωΐδη, τον Μάνο Κατράκη ως Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Δημήτρη Μυράτ στο ρόλο του Καποδίστρια. Η ταινία αφορά ιστορικό γεγονός στην μεταεπαναστατική Ελλάδα και την αναφέρουμε λόγω του ότι αφορά σε ήρωες του 1821.

Η περιβόητη δίκη του 1833, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Πλαπούτα να κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, υπό την αντιβασιλεία του βαυαρού Όθωνα. Δύο Έλληνες δικαστές, από τους πέντε, πιέζονται από την αντιβασιλεία να υπογράψουν την απόφαση για θανατική καταδίκη των κατηγορουμένων, αρνούνται και οδηγούνται στις φυλακές, μέχρι την αθώωσή τους.

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 1974)

Συνολικά γυρίστηκαν 18 ταινίες με θέμα την επανάσταση του 1821 και αναμένεται σύντομα να βγει και η 19η ταινία από την ίδια εταιρεία AratosFilms τον Βασίλη Τσικάρα, μέρος της τριλογίας, δίχως όμως να έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για το τίτλο της.

Σχόλια Facebook