Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ Η ατζέντα για τη Νέα ΚΑΠ

Η ατζέντα για τη Νέα ΚΑΠ

275

Της Άννας Στεργίου

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρίσταται σήμερα Δευτέρα (15/7/2019), ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστα Σκρέκα και τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, τη θέση του οποίου αναλαμβάνει στο εξής, ο στενός συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη, και γραμματέας αγροτικών φορέων της ΝΔ, γεωτεχνικός, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. 

Τι περιλαμβάνει λοιπόν η ατζέντα; 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια του τωρινού Συμβουλίου Υπουργών, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί των τριών προσχεδίων Κανονισμών της ΚΑΠ 2020 – 2027, τα οποία είχαν παρουσιαστεί από τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν κι αφορούν:

1. Στο στρατηγικό σχέδιο, που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα γιατί απ΄ αυτό θα εξαρτηθεί και το ύψος και η κατανομή των πόρων, ανά χώρα. Ανάλογα με το σενάριο, που θα υιοθετηθεί αλλάζει κι η κατανομή των πόρων και ωφελούνται διαφορετικές κοινωνικο-οικονομικές κατηγορίες αγροτών ή αντίστοιχα μειώνονται οι πόροι ενώ βασικό ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τους κατ΄επάγγελμα αγρότες και τους ετεροκαλλιεργητές, διότι υπάρχουν προϊόντα, όπως η μαστίχα, το φιστίκι Αιγίνης κ.ά. τα οποία «τρέχουν» σχεδόν αποκλειστικά από ετεροκαλλιεργητές και βεβαίως η ελιά και το ελαιόλαδο. 

2. Στην οικονομική διαχείριση, όπου ο νέος ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να λάβει μέριμνα για να μην υπάρχει τόση γραφειοκρατία αλλά και να  υπάρξουν και πόροι για βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ως προς την ψηφιοποίηση. 

3. Στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), που περιλαμβάνει μία σειρά από προϊόντα, από οπωροκηπευτικά, μέχρι γαλακτοκομικά, κρέας, κάνναβη, καπνό, ρύζι , σιτηρά, επιτραπέζιο σταφύλι και οίνο κ.ά. 

Στη συνέχεια, όπως ειπώθηκε, θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν:

1. Στη ζάχαρη,

2. Στην αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,

3. Στην καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους θερινούς μήνες,

4. Στην εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών και

5. Στα συμπεράσματα από την τρίτη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας τηςΑφρικανικής Ένωσης και της Ε.Ε., η οποία  πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2019. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, όπως τονίστηκε, θα έχει, παράλληλα, την ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο ουσιαστικότερης γνωριμίας, με τους ομολόγους του.

Το βασικό στο συγκεκριμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ωστόσο είναι το στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, αφού απ΄αυτό εξαρτάται πόσοι πόροι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα. 

Δυστυχώς, στρεβλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην είσοδο νέων γεωργών και στα δικαιώματα και το βασικό στοιχείο είναι ότι σε μία χώρα με πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους, δεν υπάρχει φόρμουλα για νεοεισερχόμενους στη Γεωργία. Η χώρα μας οφείλει, επίσης, να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της και στον πολύπαθο τομέα της ζάχαρης, εξαιτίας της κατάστασης στη βιομηχανίαεπεξεργασίας τεύτλου. 

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός και στο θέμα της μεταφοράς των ζώων, διότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα και πολλές φορές υπάρχει πρόβλημα στον χρόνο μεταφοράς, όταν τα δρομολόγια αφορούν δυσπρόσιτες περιοχές. Επιπλέον και στα καράβια υπάρχει δυσθυμία στη μεταφορά ζώων. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν το ίδιο ανάγλυφο και εκπρόσωποι φορέων ζητούν επίμονα μέτρα, που δεν μπορούν να ληφθούν στην Ελλάδα, για πολλούς λόγους και θα καταδίκαζαν τους κτηνοτρόφους των νησιών, που δεν έχουν σφαγεία στην ανεργία.    

Επιπλέον, είναι σημαντικό να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών στους παραγωγούς, για την αειφόρο ανάπτυξη.  

Στην ατζέντα σαφώς και παίζει ρόλο το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία έχει αποδεκατίσει κοπάδια στο εξωτερικό και έχει ταλαιπωρήσει ακόμη και οργανωμένες χώρες. 

Μείζον θέμα όμως για τη χώρα μας αποτελεί και το ζήτημα της συμφωνίας των χωρών της Αφρικής με την Ευρώπη, για τα προστατευόμενα προϊόντα.

Σχόλια Facebook