Αρχική ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η απαραίτητη μάσκα και πως πρέπει να την φοράμε

Η απαραίτητη μάσκα και πως πρέπει να την φοράμε

249

Η μάσκα αποτελεί για όλους μας ένα όπλο του οποίου η σωστή χρήση αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό την διασπορά του κορονοϊού και προστατεύει τόσο εμάς που την φοράμε, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός, όσο και τους άλλους εάν εμείς έχουμε τον ιό χωρίς να το γνωρίζουμε. Πως όμως είναι ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα μας;

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει όλη τη μύτη μας και το στόμα καθώς από εκει εκπέμπονται στον αέρα τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό. Όταν φοράμε τη μάσκα αφήνοντας έξω από αυτήν τη μύτη μας ουσιαστικά είναι σαν να μην φοράμε μάσκα καθώς εκπνέουμε αλλά και εισπνέουμε σταγονίδια από τον αέρα του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα είναι αυτή να καλύπτει το πρόσωπο μας με την μύτη και το στόμα μέσα σε αυτή και έως την κάλυψη στο πηγούνι μας.

Όπως σημείωσε και ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος, η περιοχή κάτω από το πηγούνι και ο λαιμός μας εκτίθενται και αυτά σε ιούς. Τους ίδιους ιούς από τους οποίους προσπαθούμε να προστατευθούμε φορώντας τη μάσκα προστασίας του προσώπου. Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, που απαιτεί να αφαιρέσουμε τη μάσκα από τη θέση που πρέπει να τη φοράμε, είναι προτιμότερο να την αφαιρέσουμε πλήρως. Να σκεφτόμαστε πρακτικά για να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα η χρήση της μάσκας.

Τέλος, λόγω του ότι υπάρχουν πολύ ασυπτωματικοί φορείς του ιού θα πρέπει όλοι να ενεργούμε σαν να είμαστε φορείς και δεν πρέπει να μεταδώσουμε τον ιό. Είναι κρίμα να μην προσέχουμε καθώς οι εξελίξεις, τόσο για το εμβόλιο, όσο και για το φάρμακο που θα αντιμετωπίζει τον ιό τρέχουν και σύντομα θα έχουμε στη διάθεση μας το όπλο που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στη ζωή μας όπως πριν ξεσπάσει η πανδημία, έχοντας όμως πάρει ένα μάθημα ζωής.

Σχόλια Facebook