Αρχική ΘΕΜΑΤΑ Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι ουρές της ντροπής που προσβάλουν την αξιοπρέπεια των ασθενών...

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Οι ουρές της ντροπής που προσβάλουν την αξιοπρέπεια των ασθενών και η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει

194

Του Γιάννη Γιαννόπουλου

Στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες ασθενείς και οι συγγενείς τους, που αναγκάζονται να περιμένουν ατελείωτες ώρες  στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «μπαίνει τέλος στις ουρές της ντροπής. Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς θα παίρνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι ή από το φαρμακείο της επιλογής τους και όχι από αυτά του ΕΟΠΥΥ.» Τι ισχύει όμως μέχρι σήμερα; Τo dday.gr έκανε ρεπορτάζ για το θέμα και βρέθηκε για το λόγο αυτό σε δύο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στην περιοχή του Γκύζη και στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Η φράση «ουρές της ντροπής» που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης είναι ίσως η ηπιότερη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτυπώσει το μέγεθος της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασθενείς και οι συγγενείς τους για να προμηθευτούν τα φάρμακα που δικαιούνται. Ατελείωτες ώρες αναμονής κάτω από συνθήκες αφόρητης ζέστης το καλοκαίρι και κρύου το χειμώνα. Εγκαταστάσεις που δεν προσφέρουν τις δυνατότητες αξιοπρεπούς εξυπηρέτησης και γραφειοκρατία με τη γνωστή χαρτούρα στην εποχή που η ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να δίνουν λύσεις σε όλη τη διαδικασία. Και όλα αυτά παρά την προσπάθεια των  υπαλλήλων, που όσο και αν θέλουν δεν φτάνουν σε αριθμό και μέσα και σύστημα για να ανταποκριθούνμε με τον τρόπου που πρέπει στην εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μας.

Ένα ακόμα πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν όλα τα φάρμακα σε κάθε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά θα πρέπει να μπουν στο site του ΕΟΠΥΥ και να αναζητήσουν τα φάρμακα μέσα από μια μακρά λίστα που υπάρχει εκεί  ή αν δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία να ρωτούν τους υπαλλήλους στο γκισέ, γεγονός που καθυστερεί  τη διαδικασία, ενώ και όταν υπάρχει στο φαρμακείο λίστα, πολλές φορές αυτή αφορά την δραστική ουσία και όχι το όνομα του φαρμάκου ή των φαρμάκων. Επίσης αν τα φάρμακα έχουν συνταγογραφηθεί σε μια συνταγή και δεν έχει ένα ή δύο εξ αυτών των φαρμακείο τότε πρέπει ο υπάλληλος να αναζητήσει φαρμακείο που να έχει και τα τρία φάρμακα για να μπορέσει να εκτελεστεί μια συνταγή.

Στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη η κατάσταση απελπιστική. Η ουρά είχε ξεπεράσει το έτσι κι αλλιώς μικρό εσωτερικό χώρο, είχε κατακλύσει την αυλή και αρκετοί περίμεναν στο πεζοδρόμιο έξω αλλά και απέναντι από το φαρμακείο, καθώς και στο διπλανό καφέ. Πολλοί πηγαίνουν από τα ξημερώματα προκειμένου να «πιάσουν» θέση για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας όσο γίνεται πιο μικρό, ενώ πολλές φορές δεν λείπει ο εκνευρισμός και οι αντιπαραθέσεις τόσο με άλλους που περιμένουν στην ουρά.

Στο φαρμακείο της Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια η αναμονή είναι επίσης μεγάλη. Το καλό είναι ότι ο εσωτερικός χώρος κλιματίζεται, όμως είναι μικρός και δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 20 με 25 άτομα. Οι υπόλοιποι ανεξάρτήτως καιρικών συνθηκών θα πρέπει να περιμένουν έξω στο πεζοδρόμιο, στη στοά που υπάρχει δίπλα και αφού πάρουν αριθμό προτεραιότητας πιθανόν σε κάποιο διπλανό καφέ ή και σε παγκάκι λίγο πιο πάνω στην πλατεία Ομονοίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μιας ηλικιωμένης που περίμενε στην ουρά στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγίου Κωνσταντίνου «αν τώρα χρειάζομαι να αφιερώσω μια ημέρα πως θα παίρνω τα φάρμακά μου όταν δεν θα μπορώ να μετακινούμαι; Δεν έχω και κανέναν που να έρθει να τα πάρει…»

Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αγίου Κωνσταντίνου: Οι δικαιούχοι των φαρμάκων περιμένουν στη διπλανή στοά
Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Γκύζη: Ατελείωτη αναμονή μέσα στη ζέστη

Συμπερασματικά, η απόλυτη μηχανοργάνωση και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας και άλλες δομές)  και προγραμματισμός θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και να περιορίσει ή να εξαλείψει τη γραφειοκρατία της έντυπης συνταγής, του χάρτινου βιβλιαρίου υγείας και να μειώσει το κόστος εξασφαλίζοντας κεφάλαια που θα μπορούν να διατεθούν για να λύσουν τα προβλήματα. Επίσης λιγότερο κοστοβόρο θα ήταν σίγουρα αυτό που ο Πρωθυπουργός ανέφερε για την αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι ή διαφορετικά του προγραμματισμού για την ημερομηνία και την ώρα μέσω ενός app  που θα μπορούσε να δημιουργηθεί για να  παραλαμβάνει  ο ασθενής και οι συγγενείς του τα φάρμακα. Ακόμα, με τις απαραίτητες δικλείδες για να μην ξεφύγει το κόστος,  και η παραλαβή από το φαρμακείο της επιλογής του κάθε ασθενή αποτελεί λύση στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης.

Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Γκύζη: Ο εξωτερικός χώρος του φαρμακείου δεν χωρά ασθενείς και συγγενείς οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάτσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο
Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Γκύζη: Η εικόνα στο απέναντι πεζοδρόμιο μιλά από μόνη της

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ ήρθαμε «πρόσωπο με πρόσωπο» με την αγανάκτηση που νιώθουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν να παραλάβουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις που εκτός από την ασθένεια και την κακή ψυχολογία που αυτή δημιουργεί πολλές φορές, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολύωρη ταλαιπωρία της αναμονής κάτω από συνθήκες απαράδεκτες για την αξιοπρέπεια του κάθε ασθενή.

Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Γκύζη: Έξω από την είσοδο του προαύλιου χώρου

Σχόλια Facebook