Αρχική ΘΕΜΑΤΑ Εξωπλανήτης με νερό και θερμοκρασία παρόμοια με της Γης

Εξωπλανήτης με νερό και θερμοκρασία παρόμοια με της Γης

79
This artist’s impression shows the planet K2-18b, it’s host star and an accompanying planet in this system. K2-18b is now the only super-Earth exoplanet known to host both water and temperatures that could support life. UCL researchers used archive data from 2016 and 2017 captured by the NASA/ESA Hubble Space Telescope and developed open-source algorithms to analyse the starlight filtered through K2-18b’s atmosphere. The results revealed the molecular signature of water vapour, also indicating the presence of hydrogen and helium in the planet’s atmosphere.

Εξωπλανήτη που ενδεχομένως να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή ανακάλυψαν επιστήμονες με επικεφαλής τον Έλληνα Αστρονόμο δρα Άγγελο Τσιάρα. Πρόκειται για τον Κ2-18, που βρίσκεται σε απόσταση 110 ετών φωτός από τον πλανήτη μας στον αστερισμό του Λέοντα και έχει νερό σε αέρια μορφή και θερμοκρασία παρόμοια με τη γήινη.

Ο Κ2-18 βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του (ήλιου) δηλαδή στην περιοχή όπου το νερό μπορεί να έχει υγρή μορφή, είτε στην επιφάνεια του, είτε μστην ατμόσφαιρα του, κάτι που προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Ο εξωπλανήτης αυτός είναι πιθανότατα μια βραχώδης υπερ-Γη, που έχει μάζα οκτώ φορές αυτή της Γης και διπλάσιο μέγεθος. Θεωρείται πλέον ο μοναδικός πλανήτης γύρω από ένα άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος διαθέτει τόσο νερό σε υγρή μορφή πιθανότατα αλλά και θερμοκρασία, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή.

Αρνητικό είναι μάλλον το ότι μάλλον δέχεται περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από τη Γη. 

Οι επιστήμονες θα εξετάσουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να συγκεντρωθούν, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί για να διαπιστωθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τον εξωπλανήτη και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια Facebook