Αρχική ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ Έρχεται αναβάθμιση του ΚΥΤ και διαδημοτικό νεκροταφείο στα σύνορα Ηλιούπολης – Αργυρούπολης

Έρχεται αναβάθμιση του ΚΥΤ και διαδημοτικό νεκροταφείο στα σύνορα Ηλιούπολης – Αργυρούπολης

266

Αναβάθμιση του ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) που βρίσκεται στα σύνορα των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης Ελληνικού, σε ισχύ που θα φτάνει τα 400 κιλοβόλτ, καθώς και οριοθέτηση της έκτασης γύρω από αυτό ως διαδημοτικό νεκροταφείο για τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου, προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου του Υμηττού» που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το θέμα που είχε πρόσφατα αναστατώσει τους κατοίκους των περιοχών αυτών, επανέρχεται, αυτή τη φορά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Πρόσφατα ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης είχε τοποθετηθεί υπέρ της οριοθέτησης διαδημοτικού νεκροταφείου στην συγκεκριμένη περιοχή, όμως η αύξηση της τάσης που ζητούσε σε αντάλλαγμα ο ΔΕΔΔΗΕ και η οποία προβλέπεται στο σχέδιο της διαβούλευσης είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, τόσο στην Ηλιούπολη από όλες τις παρατάξεις του Δ.Σ. αλλά και από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννη Κωσταντάτο και είχε υπάρξει μια αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Αλίμου κ. Κονδύλη.

Το θέμα έχει παρελθόν καθώς ο Δήμος Ηλιούπολης και οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούσαν για πολλά χρόνια την αποχώρηση του ΚΥΤ και την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο, προκειμένου να ενσωματωθεί στην δασική ζώνη του Υμηττού, ενώ τώρα προκύπτει αναβάθμιση ισχύος και οριοθέτηση νεκροταφείου.

Τι προβλέπει η ΣΜΠΕ Υμηττού

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη ΣΜΠΕ Υμηττού προβλέπεται νέα ζωνοποίηση προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. Ειδικότερα προτείνεται:

1. Ζώνη Α – Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας της φύσης, με στόχο την προστασία των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού. Η Ζώνη Α υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων υποδιαιρείται στη Ζώνη Α1 και στη Ζώνη Α2.

Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.

2. Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας

Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

3. Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως Περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων.

α) Εντός της ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

4. Ζώνη Δ – Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων

Η Ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ – Γουδή) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ – Ιλισίων).

5. Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις

Η Ζώνη αυτή υποδιαιρείται στις Ζώνες: Ε1 – Αθλητισμός – Πολιτισμός – Αναψυχή, Ε2 – Εκπαίδευση – Έρευνα, Ε3 – Κοιμητήρια, Ε4 – Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ε5 – Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

6. Ζώνη Στ – Οικιστικές χρήσεις

Εντός της Ζώνης Στ οριοθετούνται υφιστάμενοι οικισμοί με στόχο την αποτροπή της επέκτασής τους. Οι συγκεκριμένοι όροι προστασίας της περιοχής των οικισμών Χέρωμα, Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι της Ζώνης Στ, καθορίζονται βάσει Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με στόχο την ανάπλαση και την περιβαλλοντική προστασία των περιοχών αυτών. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εντός της Ζώνης Στ ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Πηγή: vimaonline.gr

Σχόλια Facebook