Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Ελαιόλαδο: Ο πράσινος χρυσός της Ελλάδας

Ελαιόλαδο: Ο πράσινος χρυσός της Ελλάδας

167

Ελαιόλαδο, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ο «πράσινος χρυσός» για την Ελλάδα, ένα προϊόν που με το διαμαντένιο χρώμα και την πλούσια υφή του δίνει ξεχωριστή γεύση όπου χρησιμοποιηθεί. Επίσης, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή μας υγεία καθώς βοηθά απίστευτα τον οργανισμό μας. Το dday.gr βρέθηκε στον τόπο παραγωγής του πιο εκλεκτού παρθένου ελαιολάδου, την Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, δίπλα στην Νέδα, τον μοναδικό ίσως ποταμό με θηλυκό όνομα, και παρακολούθησε τον τρόπο παραγωγής του πολύτιμου αυτού προϊόντος από τη στιγμή που ο καρπός του ελαιόδεντρου έχει ωριμάσει και συλλέγεται μέχρι την στιγμή της τυποποίησης.

Παρακολουθήστε με φωτογραφίες και βίντεο την εξέλιξη της διαδικασίας παραγωγής του ελαιολάδου:

Ένας τυπικός ελαιώνας στην πλαγιά της χαράδρας της Νέδα στο χωριό Καρυές

Ήδη αυτό το διάστημα οι παραγωγοί της περιοχής, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας μαζεύουν τις ελιές τους, οι οποίες πηγαίνουν προς το ελαιοτριβείο σε μεγάλα τσουβάλια και εκεί με την βοήθεια πλέον της πιο σύγχρονης τεχνολογίας διαχωρίζονται από τα περιττά (φύλλα, μικρά ξύλα κ.α.) και στη συνέχεια πλένονται για να μπουν στη μηχανή άλεσης τους.

Τα ελαιόπανα έχουν στρωθεί και η διαδικασία συλλογής του καρπού έχει αρχίσει…

Η μηχανή άλεσης δημιουργεί ένα πολτό ελιάς, ο οποίος με την κατάλληλη διεργασία δίνει το πρώτο ελαιόλαδο, το οποίο αφού και πάλι περνάει από διαδικασία πλύσης αποδίδει στο τέλος το καθαρό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο βγαίνει ζεστό και καταλήγει στη δεξαμενή συλλογής του έχοντας περάσει από πολλά φίλτρα τα οποία συγκρατούν όλα τα υλικά της άλεσης που ενδεχομένως να έχουν περάσει στο τελικό στάδιο.

Ο καρπός του ελαιόδεντρου, ή ελιά που μας δίνει το πολύτιμο λάδι της

Τη σκυτάλη παίρνει αμέσως μετά η συσκευασία του σε διάφορα μεγέθη συσκευασιών έτσι ώστε από το ελαιοτριβείο να ταξιδέψει για τον καταναλωτή είτε απευθείας, είτε μέσω των καταστημάτων που πωλούν ελαιόλαδο.

Τα τσουβάλια με τον ελιές έχουν φτάσει στο ελαιοτριβείο στην Ελαία Μεσσηνίας και μεταφέρονται προς το τελευταίο στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου

Η χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου και κυρίως ποιοτικού ελαιολάδου, ίσως του κορυφαίου σε προδιαγραφές ποιότητας, ενώ μεγάλες παραγωγές, μεγαλύτερες από την Ελλάδα έχουν η Ιταλία, η Ισπανία.

Ο διαχωριστήρας του ελαιοκάρπου από τα φύλλα και άλλα υλικά δουλεύει ακατάπαυστα.
Δείτε την ενδιαφέρουσα διαδικασία του διαχωρισμού του ελαιοκάρπου

Το ελαιόδεντρο φύεται σχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο και κυρίως στο νότο των χωρών της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), στο βορρά των χωρών της Αφρικής (Τυνησία, Αίγυπτος, Μαροκο, Αλγερία), στα παράλια της Τουρκίας, στο Λίβανο, το Ισραήλ, τη Μάλτα και σε κάποιες χώρες της Αδριατικής, όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Ο ελαιόκαρπος συνθλίβεται μέσα στο μηχάνημα πολτοποίησης του και από εδώ προκύπτει το τελικό προϊόν, το λάδι…
Μετά την πολτοποίηση του ελαιόκαρπου το λάδι ρέει ζεστό σε μεγάλους κάδους συλλογής οι οποίοι είναι συνδεδεμενοι με το μηχάνημα τυποποίησης
Το τελικό προϊόν που είναι το αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συσκευάζεται και είναι έτοιμο να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.
  • Ευχαριστούμε πολύ το Ελαιοτριβείο «Diamond Olive Oil Γιαννόπουλος» στην Ελαία Μεσσηνίας και τον κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο για την βοήθειά του στο ρεπορτάζ μας.

Σχόλια Facebook