Αρχική ΡΟΗ Δέσμη μέτρων για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Δέσμη μέτρων για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση

98

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά θα έχουν τέσσερις άξονες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να τονίζει, κατά την ανακοίνωση τους, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μια διαφορετική πολιτική στο σημαντικό αυτό θέμα από την πρώτη στιγμή.

Οι τέσσερις άξονες, στους οποίους βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο είναι: 

– Φύλαξη των συνόρων μας.

– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

– Αυξημένες επιστροφές.

– Κλειστές δομές.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας δίνεται έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.» ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Για το λόγο αυτό εκδόθηκε άμεσα Υπουργική Απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

«Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Σχόλια Facebook