Αρχική EDITORIAL Αθλητισμός: Μια «εμπόλεμη ζώνη» που χρειάζεται μέτρα και όχι ευχολόγια…

Αθλητισμός: Μια «εμπόλεμη ζώνη» που χρειάζεται μέτρα και όχι ευχολόγια…

368

Επιθέσεις σε αθλητικούς χώρους και συνδέσμους φιλάθλων, ραντεβού σε δρόμους πριν από ποδοσφαιρικό αγώνα, εισβολή και επίθεση στον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και ακολούθως στο ίδιο παιχνίδι εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, καπνογόνα, μαχαίρια, πέτρες, μολότοφ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, μάχη γύρω από το ΟΑΚΑ με την αστυνομία, αποπνικτική ατμόσφαιρα και διακοπή του αγώνα των «αιωνίων». 

Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω νομίζει ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη και όχι στον χώρο του αθλητισμού, όμως και ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά μια εμπόλεμη ζώνη όπως αποδεικνύεται.

Η αιτία βρίσκεται στην αδυναμία των υπευθύνων για να επιβάλλουν την τάξη και όπου υπεύθυνοι μπορείτε να βάλετε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τις ομοσπονδίες των αθλημάτων, τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ με τα συλλογικά τους όργανα και άλλους, που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα της βίας ή οποία γίνεται στις μέρες μας αυξανόμενα ανεξέλεγκτη και θα λέγαμε ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα θρηνήσουμε και πάλι νεκρό ή νεκρούς, δυστυχώς. Και λέμε αδυναμία των υπευθύνων, πολιτικών και αθλητικών,  γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως είναι ανικανότητα, γιατί τότε ο κίνδυνος γίνεται εξαιρετικά μεγαλύτερος.

Όσοι παρακολοθούσαν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό θα άκουσαν έντονες αποδοκιμασίες από την πλειοψηφία των φιλάθλων των πρασίνων κατά των εισβολέων στον αγωνιστικό χώρο και αυτό γιατί με εξαίρεση τους λίγους που είχαν μπει μέσα, οι υπόλοιποι είχαν πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο. 

Οι αποδοκιμασίες αυτές ήταν μια έκκληση των πραγματικών φιλάθλων προς την Πολιτεία, την Super League, την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ να κάνουν επιτέλους κάτι για να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο για να απολαύσουν το αθλητικό θέαμα και την αγαπημένη τους ομάδα και όχι να κινδυνεύουν.

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με βαριά τιμωρία, όμως το θέμα δεν είναι εάν θα τιμωρηθεί μια ομάδα και η οποιαδήποτε ομάδα, ούτε το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και το κύπελλο αλλά και μια νίκη σε έναν αγώνα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ αλλά και σε άλλα αθλήματα, όταν το διακύβευμα είναι απείρως μεγαλύτερο.

«Το σύστημα δεν λειτουργεί στην Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του αμυντικού της Άρσεναλ Σωκράτη Παπασταθόπουλου για τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ την Κυριακή το βράδυ και αυτό είναι που πρέπει οι υπεύθυνοι φορείς να βρουν τον τρόπο να το κάνουν να λειτουργήσει. Διαφορετικά, εάν συνεχιστεί, που πιθανότατα θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε οι υγιώς  σκεπτόμενοι φίλαθλοι, που έχουν απομείνει στα γήπεδα, θα περνάνε μόνο έξω από αυτά.

Τρία και πλέον εκατομμύρια φίλαθλοι παρακολουθούν κάθε Σαββατοκύριακο τα τεκταινόμενα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας και είναι εν δυνάμει πελάτες των ΠΑΕ και στηρίζουν ουσιαστικά δύο τηλεοπτικές συνδρομητικές πλατφόρμες, όμως μόνο μερικές χιλιάδες από αυτούς πηγαίνουν στα γήπεδα. Αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι σε όλους. Κάτι λοιπόν γίνεται στραβά όταν συμβαίνει αυτό και ιδιαίτερα όταν γίνεται σε έναν τομέα που μπορεί με γεμάτα γήπεδα και πραγματικά ανταγωνιστικό και υγιές πρωτάθλημα να προσφέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και μεγαλύτερα έσοδα στις ομάδες από εισιτήρια, χορηγίες, διαφημίσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα και στο κράτος από την φορολογική δραστηριότητα. 

Έσοδα που σου λένε έλα να τα πάρεις αλλά δεν τα παίρνει κανένας, γιατί κανένας δεν δημιουργεί τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν τόσο από πλευράς υγιούς ανταγωνισμού όσο και από πλευράς παροχών προς τον φίλαθλο-πελάτη, που πληρώνει ένα αναλογικά ακριβό εισιτήριο γι’ αυτό που του παρέχεται έως σήμερα, στους τομείς των εγκαταστάσεων (υπάρχουν και εξαιρέσεις), της ασφάλειας και του θεάματος.

Ελπίζουμε, η Πολιτεία και όλοι οι αθλητικοί παράγοντες, που μπορούν σε συνεργασία μεταξύ τους να λύσουν το πρόβλημα, να μην χάσουν την ευκαιρία με την αφορμή που τους έδωσαν τα επεισόδια του τελευταίου διαστήματος και να κάνουν πράξεις για την πάταξη της βίας, έτσι ώστε να μην έχουμε για μια ακόμα φορά απλά ανακοινώσεις καταδίκης των επεισοδίων και ευχολόγια. Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να επιστρέψουν οι πραγματικοί φίλαθλοι στα γήπεδα…

Σχόλια Facebook