Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Αποσύρθηκαν γνωστά φάρμακα για το στομάχι

Αποσύρθηκαν γνωστά φάρμακα για το στομάχι

179
Pharmacist or expert on pharmaceutical inspection identifies pills. Testing, verification and determining pharmaceutical counterfeiting or fakes of medicines and medicinal substance quality concept

Στην προληπτική απόσυρση όλων των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν την δραστική ουσία ρανιτιδίνη προχώρησε ο ΕΟΦ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε: 

«Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εξελίξεων σχετικά με την ανίχνευση της ουσίας NDMA σε φαρμακευτικά προϊόντα με ρανιτιδίνη και ενισχύει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προβαίνουν οι υπεύθυνες εταιρείες. Οι ΚΑΚ (σ.σ. Κάτοχοι Αδειών Κυκλοφορίας) των προϊόντων καλούνται να υλοποιήσουν την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα από 9 φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε ο Ε.Ο.Φ να αποσύρουν εθελοντικά τα προϊόντα τους καθώς το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

Πριν από λίγες ημέρες είχε προχωρήσει η ανάκληση όλων των παρτίδων του Zantac, το οποίο περιείχε την ίδια (ρανιτιδίνη) δραστική ουσία για την οποία γϊνονται έρευνες για να επιβεβαιωθεί το κατά πόσο η δραστική αυτή ουσία και πιο συγκεκριμένα συστατικά της ενδέχεται να είναι καρκινογόνα.

Σχόλια Facebook