Αρχική ΝΟΤΙΑ Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες με αυστηρά μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα για τους...

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες με αυστηρά μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

21

Κάτω από αυστηρούς κανόνες και ελέγχους ανοίγουν από σήμερα, Σάββατο 16 Μαΐου, 515 οργανωμένες παραλίες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Οι συστάσεις και οι απαγορεύσεις προς λουόμενους αλλά και επιχειρήσεις έχουν ως στόχο την αποτροπή του συνωστισμού και ως εκ τούτου της μετάδοσης του κορονοϊού σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και για το λόγο αυτό συνεργεία ελέγχων από τους Δήμους αλλά και από την αστυνομία θα είναι στο πόδι.

Ας δούμε όμως κάτω από ποιους κανόνες θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές:

  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
  • Η απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
  • επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.
  • Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  • Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Τσουχτερά πρόστιμα και κλείσιμο καταστημάτων για τους παραβάτες

Η τήρηση των μέτρων θα ελεχθεί  με αυστηρότητα, όπως έχει τονιστεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι πολύ αυστηρές:

  • Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

Σχόλια Facebook