Αρχική ΘΕΜΑΤΑ Άγια Θεοφάνεια: Η αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας

Άγια Θεοφάνεια: Η αποκάλυψη της Αγίας Τριάδας

134

Σήμερα, 6 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τα Άγια Θεοφάνεια, δηλαδή την εμφάνιση της Τριαδικής διάστασης του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) και ταυτόχρονα τη Βάπτιση του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας, η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ.

Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί.

Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει.

Την στιγμή της Βάπτισης του Ιησού και μπροστά στα μάτια όλων όσων βρισκόντουσαν στον Ιορδάνη για να Βαπτιστούν διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε:

«Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω».

Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό.

Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των Θείων εντολών γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.

Πηγή ekklisiaonline.gr

Σχόλια Facebook