Αρχική Uncategorized 84η ΔΕΘ: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

84η ΔΕΘ: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

154

Για την οικονομία, την ανάπτυξη, τις φοροελαφρύνσεις, την εξωτερική πολιτική, τις επενδύσεις και το μεταναστευτικό απάντησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της παρουσίας του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δείτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του πρωθυπουργού.

Για την οικονομία σε σχέση με τις εξαγγελίες που έκανε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Δίνουμε έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη. Είναι μια πολιτική πολύ διαφορετική από αυτή που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κατάσταση στα δημοσιονομικά που παραλάβαμε δεν ήταν τόσο ρόδινη»

Για την πιθανή ύφεση στην διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία και πόσο αυτό θα επηρεάσει την προσπάθεια της κυβέρνησης

«Δεν συμμερίζομαι τις προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια βαθιά ύφεση. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί. Να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα γιατί πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.»

Για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου. Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Θα ήθελα να είχαμε 300 ψήφους, να το ψηφίσουμε όλοι. Θα καλέσω τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσω για την πρωτοβουλία αυτή. Δεν συνδέω τον εκλογικό νόμο με την αλλαγή του Συντάγματος. Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Η δυνατότητα σε ένα κόμμα που έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία, είναι κάτι καλό για την σταθερότητα και την οικονομία.»

Για την κυβερνητική τακτική στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

«Είχα πει προεκλογικά ότι δεν θα διεκδικήσω από την αρχή την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θέτω στο τραπέζι γιατί αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα. Διεκδικούμε πολιτική αξιοπιστία, παρουσιάζουμε τη διαφορετική μακροοικονομική πραγματικότητα στους εταίρους μας. Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση. Ήδη έχει συζητηθεί το ζήτημα ανεπίσημα και πιστεύουμε πως το 2020 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμοσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλα χθες. Για το 2019 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο.»

Για το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν ακολουθεί τακτική συνεχόμενων προκλήσεων 

«Θα τον συναντήσω τον κ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Παρά την ένταση που υπάρχει πρέπει να συνομιλούμε. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί με το προσφυγικό. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Να γίνει συζήτηση όχι όμως με απειλές, τσαμπουκάδες και μια γλώσσα που δεν ταιριάζει σε καλή γειτονία.»

Για το τι σημαίνει η φράση του «δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε» για την πιθανή σύσταση εξεταστικών επιτροπών

«Δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Η διενέργεια επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν ξεχνάμε αλλά το μυαλό μου είναι στο μέλλον και εκεί θα εστιάσω όλη μου την ενέργεια.»

Για την ΔΕΗ

«Παραλάβαμε μια επιχείρηση σε τραγική κατάσταση. Όδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση. Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ.»

Για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 

«Από το 2021 θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να μειωθούν και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.Το 2023 θα καταργηθούν πλήρως.»

Για τα Εξάρχεια και την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου 

«Δεν καταργήσαμε το άσυλο, δώσαμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό.»

Για τη συμφωνία των Πρεσπών 

«Επαναλαμβάνω αυτό που έλεγα και προεκλογικά, είναι μια επιζήμια συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει κατά το δοκούν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί επί της εφαρμογής της. Η Μακεδονία μας θέλει ένα αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον. Δεν έχει προβλεφθεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα τον συναντήσω.»

Για το προσφυγικό και τη στάση της Ευρώπης

«Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό σε σχέση με την προηγούμενη. Η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου. Οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν. Έχουν προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. Υπάρχει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη όπου κάποιες χώρες εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα.»

Για την πτώση των ομολόγων και για το εάν αυτή αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό

«Η απάντηση είναι ναι. Θέλουμε τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Θα γλιτώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως από αυτή τη παρέμβαση.»

Για τα Πανεπιστήμια 

«Η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια. Πως θα μπορέσουν να γίνουν πιο εξωστρεφή. Μέχρι τέλος του χρόνου θα φέρουμε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο για εμάς θα αποτελεί μια τολμηρή μεταρρύθμιση.»

Για την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής σε εκλογές με μη εξάντληση της τετραετίας

«Διασκεδαστική η ερώτηση. Προφανώς θα εξαντλήσω την τετραετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Εφόσον δεν αλλάξει η απλή αναλογική, θα γίνουν διπλές εκλογές, το λέω ξεκάθαρα.»

Για τα κέρδη από την ΕΚΤ

«Το θέμα έχει συζητηθεί. Εύλογο να συνδεθεί με την αξιολόγηση. Λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη για να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. Να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως θεωρώ ότι είναι η μείωση των φόρων.»

Για τα εργασιακά και τα επιδόματα 

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.»

Για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης 

«Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Θέλουμε περισσότερα λεωφορεία… χθες. Έχουμε 315 λεωφορεία σε κυκλοφορία. Έχω ζητήσει από το υπουργείο ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την λύση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.»

Για το νόμο Κατρούγκαλου και τα αναδρομικά των συνταξιούχων 

«Δεν θέλω να κάνω σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις. Θα τις σεβαστούμε. Θα λάβουμε υπόψιν τις δημοσιονομικές συνθήκες και κάθε επιστροφή θα γίνει σε εύλογο χρόνο.»

Για τη φορολογία στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης 

«Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο, εντός του 2019, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι λοιπόν στις προτεραιότητές μας και σύντομα θα έχουμε κάποια νέα για το θέμα.»

Για τις φοροελαφρύνσεις και το πόσο κοστίζουν στον προϋπολογισμό 

«Τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα. Ότι έχουμε εξαγγείλει είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Η μείωση στον φόρο των επιχειρήσεων θα κοστίσει 500 εκατ. ευρώ.»

Για τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα εργασιακά 

«Θα ακούσουμε τους συνδικαλιστικούς φορείς. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι άλλοι για λογαριασμό τους. Δεν θα φύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.»

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα 

«Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα. Μας ασκήθει κριτική από την αντιπολίτευση που ταυτίστηκε με τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου. Οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, ισχύει το πάγιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.»

Για το νέο ποινικό κώδικα

«Την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να συζητήσω την πρόοδο που έχει γίνει. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει. ψηφιστεί οι αλλαγές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχαν χτυπητές αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν. Δώσαμε λίγο παραπάνω χρόνο στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή.»

Για το Μάτι και το 112

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργεί το 112. Η χρήση του είναι απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είχαμε πολλές φωτιές και δεν είχαμε ούτε ένα νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής και τον κ. Χαρδαλιά.»

Για τη στάση της κ. Μέρκελ στο προσφυγικό που αντιμετωπίζει η χώρα μας

«Έθεσα το θέμα στην κυρία Μέρκελ. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες. Παίζεται ένα παιχνίδι, η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία, διότι το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί τελειώνει τέλος του 2019.»

Για τις τράπεζες και την έλλειψη ρευστότητας

«Υιοθετούμε ένα μοντέλο αντίστοιχο με της Ιταλίας για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαχθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βλέπω τράπεζες οι οποίες προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγοράς. Καλώ τις υπόλοιπες τραπεζες ώστε να επιβραβεύουν τους συνεπείς πελάτες τους. Πρέπει να υπάρχει τρόπος και ο συνεπής δανειολήπτης να έχει μια επιβράβευση.»

Για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού 

«Θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να φύγουν οι φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχει μια εισήγηση του υπουργείου να μεταφερθεί σε έναν χώρο στον Ασπρόπυργο. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη γιατι την περιοχή και θα γίνει διάλογος με τους φορείς. Είναι απόφαση του υπουργείου τι θα γίνει. Ενδεχομένως να υπάρξει ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων φυλακών.»

Για το αν θα δει την ταινία του Κ. Γαβρά για τα γεγονότα του 2015

«Ναι θα την δω. Αν και έχω την αίσθηση πως η ταινία θα είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα να διαβάσει κανείς και άλλα βιβλία για το μέγεθος της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για την διενέργεια εξεταστικής. Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι έγινε τότε. Εκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε. Θα με ενδιέφερε να δω αν στην νέα ταινία του κ. Γαβρά θα εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης.»

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο 

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Προχωράμε σε προσλήψεις στην ειδική αγωγή και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις και στην εκπαίδευση. Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5, μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα. Πρέπει να προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.»

Για το Ελληνικό 

«Κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις, ο διαγωνισμός για το καζίνο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, παρότι διοικητικά ήταν πιο σύνθετο απ’ ότι νόμιζα και εγώ. Με τη μεγάλη αποτελεσματικότητα που κινήθηκαν οι αρμόδιοι έφτασε το έργο εκεί που βρίσκεται τώρα.»

Για το εάν αρκούν οι μειώσεις φόρων για την προσέλκυση επενδύσεων 

«Όχι δεν αρκούν. Έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική που έχει 3 πυλώνες. Γιαυτό και χθες μίλησα για επενδυτικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν. Ο πρώτος πυλώνας είναι η αλλαγη του δημοσιονομικου μειγματος, το δεύτερο κομμάτι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το τρίτο αφορά τις τράπεζες. Πρέπει να κερδηθούν όλες οι μάχες αν θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη.»

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 

«Παραδόξως η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν. Είναι εκτός τόπου και χρόνου και υπάρχει στον φαντασιακό κόσμο του κύριου Τσίπρα. Συγχέει τα ταμειακά διαθεσιμα με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική και αυτή θα ακολουθήσουμε.»

Για το σχέδιο ανάπτυξης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές της Βουλγαρίας. Όμως για αυτό μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Έχω αναφερθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός φυσικού αερίου και οι δυνατότητες στον τουρισμό.»

Για την φοροδιαφυγή

«Δίνουμε έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η ΑΑΔΕ αποκτά μεγαλύτερη τεχνογνωσία για να κάνει στοχευμένους ελέγχους εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας.»

Σχόλια Facebook